In 2017 voor het eerst en nu voor de tweede maal zijn acht Antwerpse en Wase ziekenhuizen erkend door de European Neuroendocrine Tumor Society (ENETS) als excellentiecentrum voor de diagnose en behandeling van zeldzame tumoren. Daarbij komt nog een bijkomende erkenning voor de behandeling van neuro-endocriene tumoren in de longen.

De prestaties 'psychiatrische daghospitalisatie thuis' en 'nabehandeling via beeldbellen' in de psychiatrie zijn sinds begin dit jaar geschrapt. De mogelijkheid voor patiënten om minimaal drie -in plaats van zeven- uur aanwezig te zijn in het psychiatrische dagziekenhuis blijft wel behouden.

De restaurant- en referentiegids Gault&Millau, sinds een paar jaar in België ook actief op het vlak van maaltijdconsultancy en auditing in de cateringsector, kende az groeninge een erkenning toe voor de kwaliteit van zijn patiëntenmaaltijden. Daarmee is het Kortrijkse ziekenhuis het eerste ziekenhuis in de Benelux dat zo'n label behaalt.

Op 6 maart werd de oprichtingsakte ondertekend van de vzw-ziekenhuisvereniging AZ Oostende, zijnde het nieuwe fusieziekenhuis met als partners AV Henri Serruys, vzw AZ Damiaan en het OCMW Oostende. Op 1 november 2023 gaat het eengemaakte ziekenhuis officieel van start.

Het studiewerk om de herijking en de nomenclatuurhervorming voor te bereiden, kost het Riziv tussen 1 juni 2019 en 31 december 2024 10,57 miljoen euro. De centen gaan vooral richting ULB, KU Leuven, Möbius en UGent. In 2025-2026 kan daar nog 3,146 miljoen bijkomen.

De vrees bestaat dat er in mei 2024 een tekort aan medische hulpmiddelen zal ontstaan als de EU-verordening 2017/45 in voege treedt. De Europese Unie werkt momenteel aan een wijziging van de overgangsregelingen.

Nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Kanaal Z - HealthCare

Partner Content

AK-Hospitals Partner Content biedt bedrijven, organisaties en overhe­den de toegang tot het netwerk van AK-Hospitals. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.