Vorige vrijdag nam het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen een nieuw Elektronisch Patiëntendossier (EPD) in gebruik. Gegevens van 1,6 miljoen patiënten werden daarbij overgezet van verschillende deeltoepassingen naar één EPD per patiënt. Om de overstap mogelijk te maken schakelde ZNA van woensdagavond tot vrijdagmiddag terug over op papier.

"We betreuren sterk dat het KB op de ziekenhuisnetwerken radiotherapie beschouwt als een locoregionale zorgopdracht en niet langer als een supraregionale (zie ook AK 2722). Dat is nefast voor de kwaliteit. Het impliceert bovendien dat de aanrijtijd voor 90% van de burgers maximaal 30 minuten mag bedragen. Niet zinvol," stellen BeSTRO en BARO, respectievelijk de wetenschappelijke en de beroepsvereniging van radiotherapeuten.

In elk ziekenhuis moet er minstens één geconventioneerde radioloog aanwezig zijn. En scans worden in de toekomst niet langer per stuk betaald; er komt een vergoeding voor een gemiddeld aantal scans in de lijn met de grootte van het ziekenhuis. Dat zegt minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in een interview met De Standaard.

Al een tijdje geven ziekenhuizen, woonzorgcentra en andere zorgorganisaties te kennen dat ze kreunen onder de stijging van de energieprijzen. Eerder deze week plakte Zorgnet-Icuro daar een bedrag op: de zorgkoepel raamt de meeruitgaven voor alle Belgische ziekenhuizen samen op ruim een half miljard euro in vergelijking met 2019, het laatste normale werkingsjaar voor de coronaperiode.

De ziekenhuizen in ons land zoeken volop technische beroepen. "Het gebrek aan technische profielen is een vaak gehoorde klacht bij onze leden", zegt Lieve Dhaene, directeur communicatie bij Zorgnet-Icuro. "Probleem is vooral dat men hen door de vastgelegde barema's niet kan verlonen zoals in de privé."

In het weekend van 22 en 23 oktober vindt de nieuwe editie plaats van Hack4Health, een organisatie van BlueHealth Innovation Center. Op Hack4Health bedenken teams ideeën om innovatie en digitalisering in de zorg en ondernemerschap te stimuleren. De focus dit jaar ligt op zorg op afstand.

Uitnodiging

Info & registratie

Nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Kanaal Z - HealthCare

Partner Content

AK-Hospitals Partner Content biedt bedrijven, organisaties en overhe­den de toegang tot het netwerk van AK-Hospitals. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.