Souhaitez-vous consulter le site de JM-Hospitals en français? Cliquez-ici.

Fermer

Voor federaal N-VA-parlementslid en tandarts Frieda Gijbels verrassen de verontrustende financiële resultaten van de algemene ziekenhuizen (Maha) niet. "Minister Vandenbroucke komt telkens met doekjes voor het bloeden in plaats van met echte structurele maatregelen", zegt ze.

"De ambitie is dubbel. Enerzijds het structurele personeelstekort aanpakken en anderzijds zorg van topkwaliteit aanbieden. Om dit te realiseren, moeten hokjes afgebroken worden en is maximale samenwerking en gegevensdeling nodig. Beschikbare middelen moeten transparant en doelmatig (efficiënt) ingezet worden. Wie in de zorg werkt, verdient waardering, steun en een eerlijke vergoeding."

"De financiële analyse van de algemene ziekenhuizen (Maha) toont aan dat we dringend moeten nadenken over de manier waarop we onze zorg organiseren en waar de overheidsmiddelen naartoe gaan. Een hervorming van de ziekenhuisfinanciering dient samen te gaan met een globale hervorming van het zorglandschap en de plaats van de ziekenhuizen hierin."

Elk ziekenhuis moet nog in november, of ten allerlaatste voor het jaareinde, MRI's of CT-scans kunnen uitvoeren tegen conventietarief. Dat laat Frank Vandenbroucke weten nadat het plenaire federale parlement donderdag het licht op groen zette voor zijn wetsontwerp over deze materie.

De vergrijzing zet steeds meer druk op de zorg. Het toenemend aantal mensen met een complexe zorgvraag maakt een betere taakverdeling noodzakelijk. In dit kader pleit het KCE voor een stapsgewijze uitbreiding van het verpleegkundig consult.

Cartoons

Ontdek hier regelmatig een nieuwe tekening van onze cartoonist KIM.

Nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Kanaal Z - HealthCare

Partner Content

AK-Hospitals Partner Content biedt bedrijven, organisaties en overhe­den de toegang tot het netwerk van AK-Hospitals. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.