"De sector maakte de jongste tien jaar een enorme evolutie inzake kwaliteit door. Zorginspectie 3.0 speelt daarop in. Concreet onderscheiden we vijf belangrijke taken. Een expliciete kerntaak is uiteraard controle. Omwille van de efficiëntie gebeurt dat risicogestuurd. We controleren zo goed mogelijk met de beschikbare middelen."

"Zorginstellingen die autoritair infectiecontrole en preventie opleggen, zijn fout bezig. Er is veranderingsmanagement en implementatiekunde nodig vanuit een 'multi-modusstrategie' zoals de Wereldgezondheidsorganisatie ook aangeeft. Van belang is leren, systeemverandering, feedback, het kunnen verkopen van... en een cultuurshift."

Voor federaal N-VA-parlementslid en tandarts Frieda Gijbels verrassen de verontrustende financiële resultaten van de algemene ziekenhuizen (Maha) niet. "Minister Vandenbroucke komt telkens met doekjes voor het bloeden in plaats van met echte structurele maatregelen", zegt ze.

"De ambitie is dubbel. Enerzijds het structurele personeelstekort aanpakken en anderzijds zorg van topkwaliteit aanbieden. Om dit te realiseren, moeten hokjes afgebroken worden en is maximale samenwerking en gegevensdeling nodig. Beschikbare middelen moeten transparant en doelmatig (efficiënt) ingezet worden. Wie in de zorg werkt, verdient waardering, steun en een eerlijke vergoeding."

"De financiële analyse van de algemene ziekenhuizen (Maha) toont aan dat we dringend moeten nadenken over de manier waarop we onze zorg organiseren en waar de overheidsmiddelen naartoe gaan. Een hervorming van de ziekenhuisfinanciering dient samen te gaan met een globale hervorming van het zorglandschap en de plaats van de ziekenhuizen hierin."

Cartoons

Ontdek hier regelmatig een nieuwe tekening van onze cartoonist KIM.

Nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Kanaal Z - HealthCare

Partner Content

AK-Hospitals Partner Content biedt bedrijven, organisaties en overhe­den de toegang tot het netwerk van AK-Hospitals. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.