In het laatste kwartaal van 2024 is het aantal meldingen van cyberincidenten met vijftig procent gestegen. Evenwel is meer dan de helft van de betrokken Belgische organisaties nog niet in orde met de registratieplicht.
In het laatste kwartaal van 2024 ontving het het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) 116 meldingen van cyberincidenten. In dezelfde periode vorig jaar ging het om 74 incidenten. Dat is een stijging van meer dan vijftig procent.
Sinds de invoering van de nieuwe Europese richtlijn NIS2 moeten organisaties uit kritieke sectoren zoals energie, transport, gezondheidszorg, digitale infrastructuur en overheid cyberincidenten verplicht melden.
"De nieuwe richtlijn werd vorig jaar in oktober ingevoerd en verplicht nationale overheden om de nodige aandacht aan cybersecurity te spenderen. Daarnaast moeten overheden ook de Europese samenwerking tussen cybersecurity autoriteiten versterken, en de operatoren in de belangrijkste sectoren van de samenleving verplichten om veiligheidsmaatregelen te nemen", zegt Miguel De Bruycker, directeur-generaal van het CCB.
Verplichte registratie loopt achterop
Sinds de invoering van de richtlijn registreerden 1.224 organisaties zich bij het CCB. Het gaat om organisaties uit kritieke sectoren zoals energie, transport, gezondheidszorg, digitale infrastructuur en overheid. De registratie geeft toegang tot onder andere hulp bij het onderzoeken van potentiële bedreigingen. Ook kunnen geregistreerde organisaties een overzicht krijgen van zwakke plekken in hun systeem.
Toch moet nog meer dan de helft van de organisaties die onder het toepassingsgebied van de richtlijn vallen, zich registreren. Belgische organisaties waar NIS2 betrekking op heeft, hebben nog tot 18 maart 2025 om zich te registeren.
"We verwachten dat het aantal registraties van NIS2-organisaties en meldingen van cyberincidenten of bedreigingen tegen 18 maart verder zal stijgen. De organisaties in ons land zijn volop aan de slag om hun cyberveiligheid naar een hoger niveau te tillen", zegt De Bruycker.
In het laatste kwartaal van 2024 ontving het het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) 116 meldingen van cyberincidenten. In dezelfde periode vorig jaar ging het om 74 incidenten. Dat is een stijging van meer dan vijftig procent.Sinds de invoering van de nieuwe Europese richtlijn NIS2 moeten organisaties uit kritieke sectoren zoals energie, transport, gezondheidszorg, digitale infrastructuur en overheid cyberincidenten verplicht melden. "De nieuwe richtlijn werd vorig jaar in oktober ingevoerd en verplicht nationale overheden om de nodige aandacht aan cybersecurity te spenderen. Daarnaast moeten overheden ook de Europese samenwerking tussen cybersecurity autoriteiten versterken, en de operatoren in de belangrijkste sectoren van de samenleving verplichten om veiligheidsmaatregelen te nemen", zegt Miguel De Bruycker, directeur-generaal van het CCB.Verplichte registratie loopt achteropSinds de invoering van de richtlijn registreerden 1.224 organisaties zich bij het CCB. Het gaat om organisaties uit kritieke sectoren zoals energie, transport, gezondheidszorg, digitale infrastructuur en overheid. De registratie geeft toegang tot onder andere hulp bij het onderzoeken van potentiële bedreigingen. Ook kunnen geregistreerde organisaties een overzicht krijgen van zwakke plekken in hun systeem. Toch moet nog meer dan de helft van de organisaties die onder het toepassingsgebied van de richtlijn vallen, zich registreren. Belgische organisaties waar NIS2 betrekking op heeft, hebben nog tot 18 maart 2025 om zich te registeren."We verwachten dat het aantal registraties van NIS2-organisaties en meldingen van cyberincidenten of bedreigingen tegen 18 maart verder zal stijgen. De organisaties in ons land zijn volop aan de slag om hun cyberveiligheid naar een hoger niveau te tillen", zegt De Bruycker.