De eerste fase van de samenwerking ging van start begin 2023 en omvatte een onderzoek naar de impact van hybride zorg op patiënten en zorgverstrekkers van het A.S.Z. Tijdens de proeffase - die er kwam na bemiddeling door Proximus - werden patiënten met een hoog risico op heropname gedurende zes maanden na hun ontslag uit het ziekenhuis gemonitord via Comarch HomeHealth. Hartfalenverpleegkundigen stelden bij de gemonitorde patiënten een hogere therapietrouw, een snellere detectie van exacerbaties een verminderd risico op heropname vast.

De tweede fase van de samenwerking start nu en heeft een looptijd van twaalf maanden. Gedurende deze periode worden vijftig patiënten chronisch hartfalen gevolgd om de positieve resultaten van het proefproject te valideren. Via Comarch HomeHealth, een smartphone-applicatie - ontvangen de patiënten herinneringen en instructies over hoe en wanneer ze hun bloeddruk, gewicht en zuurstofsaturatie moeten opmeten. Ze ontvangen tevens een vragenlijst op basis waarvan kortademigheid, vermoeidheid en PREM's worden geëvalueerd.

Ecosysteem

Klinisch cardioloog Elke de Vuyst is alvast erg opgetogen met de verlengde samenwerking. "De eerste fase van het project toonde het potentieel van telemonitoring om de patiëntenzorg te transformeren. We kijken ernaar uit om op dat succes voort te bouwen. Door de monitoringsperiode te verlengen en onze patiëntenpopulatie uit te breiden, hopen we nog grotere verbeteringen in patiëntresultaten en zorgefficiëntie te bereiken."

"De voortzetting van dergelijke projecten speelt een cruciale rol bij het creëren van een naadloze gezondheidszorgervaring", weet Frédéric Helding (Proximus). "Bij Proximus leveren we niet alleen zorgoplossingen. We streven ernaar de verbindingen binnen het ecosysteem te leggen. Dit project bewijst dat onze strategie efficiënt is en echte waarde levert aan zowel patiënten als zorgverleners."

Ook Stef Schots (Comarch) is tevreden met het verderzetten van de samenwerking. "Na meerdere jaren zien we dat hybride zorg eindelijk doorbreekt. Het proefproject leverde het eerste bewijs van de toegevoegde waarde van hybride zorg als aanvulling op traditionele zorgpaden. In de nabije toekomst hopen wij voortgang te zien op het gebied van structurele vergoeding voor dergelijke initiatieven."

De eerste fase van de samenwerking ging van start begin 2023 en omvatte een onderzoek naar de impact van hybride zorg op patiënten en zorgverstrekkers van het A.S.Z. Tijdens de proeffase - die er kwam na bemiddeling door Proximus - werden patiënten met een hoog risico op heropname gedurende zes maanden na hun ontslag uit het ziekenhuis gemonitord via Comarch HomeHealth. Hartfalenverpleegkundigen stelden bij de gemonitorde patiënten een hogere therapietrouw, een snellere detectie van exacerbaties een verminderd risico op heropname vast.De tweede fase van de samenwerking start nu en heeft een looptijd van twaalf maanden. Gedurende deze periode worden vijftig patiënten chronisch hartfalen gevolgd om de positieve resultaten van het proefproject te valideren. Via Comarch HomeHealth, een smartphone-applicatie - ontvangen de patiënten herinneringen en instructies over hoe en wanneer ze hun bloeddruk, gewicht en zuurstofsaturatie moeten opmeten. Ze ontvangen tevens een vragenlijst op basis waarvan kortademigheid, vermoeidheid en PREM's worden geëvalueerd.EcosysteemKlinisch cardioloog Elke de Vuyst is alvast erg opgetogen met de verlengde samenwerking. "De eerste fase van het project toonde het potentieel van telemonitoring om de patiëntenzorg te transformeren. We kijken ernaar uit om op dat succes voort te bouwen. Door de monitoringsperiode te verlengen en onze patiëntenpopulatie uit te breiden, hopen we nog grotere verbeteringen in patiëntresultaten en zorgefficiëntie te bereiken.""De voortzetting van dergelijke projecten speelt een cruciale rol bij het creëren van een naadloze gezondheidszorgervaring", weet Frédéric Helding (Proximus). "Bij Proximus leveren we niet alleen zorgoplossingen. We streven ernaar de verbindingen binnen het ecosysteem te leggen. Dit project bewijst dat onze strategie efficiënt is en echte waarde levert aan zowel patiënten als zorgverleners."Ook Stef Schots (Comarch) is tevreden met het verderzetten van de samenwerking. "Na meerdere jaren zien we dat hybride zorg eindelijk doorbreekt. Het proefproject leverde het eerste bewijs van de toegevoegde waarde van hybride zorg als aanvulling op traditionele zorgpaden. In de nabije toekomst hopen wij voortgang te zien op het gebied van structurele vergoeding voor dergelijke initiatieven."