In 2017 startten enkele Antwerpse ziekenhuizen een samenwerking rond de kwaliteit van traumazorg en registratie van patiënten in het Antwerps Trauma Netwerk (ATN). Vandaag telt dat ATN elf ziekenhuizen: AZ Herentals, AZ Klina, AZ Monica, AZ Sint-Blasius, AZ Turnhout, AZ Voorkempen, Heilig Hart Lier, VITAZ, ZAS, Ziekenhuis Geel en UZA.

Verschillende ziekenhuizen van het ATN zijn al geaccrediteerd als lokaal, regionaal of supraregionaal traumacentrum door de Duitse Vereniging voor Traumachirurgie. Die beoordeelt ziekenhuizen op basis van onafhankelijke, internationale standaarden voor de opvang en zorg van zwaargewonde slachtoffers.

Nu ontvangt het ATN zelf ook een erkenning als netwerk. De DGU-certificatie is de kroon op het werk, zegt Dr. Philip Verdonck, coördinator van het Antwerps Trauma Netwerk: "De certificatie bevestigt de goede samenwerking tussen alle ziekenhuizen, met medische urgentieteams, de noodcentrale en revalidatieziekenhuizen".

Het Antwerps Trauma Netwerk verenigt elf ziekenhuizen., ATN
Het Antwerps Trauma Netwerk verenigt elf ziekenhuizen. © ATN

Registratie

Elk ATN-ziekenhuis registreert klinische en procesindicatoren in het internationale DGU-register. Die objectieve data vormen de basis om de kwaliteit van traumazorg te verbeteren en het beleid bij te sturen waar nodig. Daarnaast doet ATN zelf onderzoek voor relevante zorgvraagstukken. In 2023 organiseerde het ATN een kwaliteitsoverleg met alle betrokken ziekenhuizen, de noodcentrale en federaal gezondheidsinspecteur.

In 2023 registreerde het ATN 765 patiënten na een ernstig ongeval. De meeste ongevallen zijn verkeersongevallen (44%) en valincidenten (42%). Het aantal verkeersongevallen met zwakke weggebruikers stijgt, zowel voor e-bikes en e-steps (+4%) als gewone fietsen (+6%).

Gemiddeld verblijven patiënten 14 dagen in het ziekenhuis. 65% kan het ziekenhuis verlaten met een goed herstel of heeft beperkte hulpmiddelen nodig, zoals krukken. 35% revalideert verder in een revalidatiecentrum of ander ziekenhuis.

In 2017 startten enkele Antwerpse ziekenhuizen een samenwerking rond de kwaliteit van traumazorg en registratie van patiënten in het Antwerps Trauma Netwerk (ATN). Vandaag telt dat ATN elf ziekenhuizen: AZ Herentals, AZ Klina, AZ Monica, AZ Sint-Blasius, AZ Turnhout, AZ Voorkempen, Heilig Hart Lier, VITAZ, ZAS, Ziekenhuis Geel en UZA.Verschillende ziekenhuizen van het ATN zijn al geaccrediteerd als lokaal, regionaal of supraregionaal traumacentrum door de Duitse Vereniging voor Traumachirurgie. Die beoordeelt ziekenhuizen op basis van onafhankelijke, internationale standaarden voor de opvang en zorg van zwaargewonde slachtoffers. Nu ontvangt het ATN zelf ook een erkenning als netwerk. De DGU-certificatie is de kroon op het werk, zegt Dr. Philip Verdonck, coördinator van het Antwerps Trauma Netwerk: "De certificatie bevestigt de goede samenwerking tussen alle ziekenhuizen, met medische urgentieteams, de noodcentrale en revalidatieziekenhuizen".RegistratieElk ATN-ziekenhuis registreert klinische en procesindicatoren in het internationale DGU-register. Die objectieve data vormen de basis om de kwaliteit van traumazorg te verbeteren en het beleid bij te sturen waar nodig. Daarnaast doet ATN zelf onderzoek voor relevante zorgvraagstukken. In 2023 organiseerde het ATN een kwaliteitsoverleg met alle betrokken ziekenhuizen, de noodcentrale en federaal gezondheidsinspecteur. In 2023 registreerde het ATN 765 patiënten na een ernstig ongeval. De meeste ongevallen zijn verkeersongevallen (44%) en valincidenten (42%). Het aantal verkeersongevallen met zwakke weggebruikers stijgt, zowel voor e-bikes en e-steps (+4%) als gewone fietsen (+6%).Gemiddeld verblijven patiënten 14 dagen in het ziekenhuis. 65% kan het ziekenhuis verlaten met een goed herstel of heeft beperkte hulpmiddelen nodig, zoals krukken. 35% revalideert verder in een revalidatiecentrum of ander ziekenhuis.