Dit kan door een optimaal sterilisatieproces van het herbruikbaar instrumentarium dat bijvoorbeeld gebruikt wordt voor operaties. De Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) van AZ Groeninge, kreeg als eerste niet-universitair ziekenhuis, het prestigieuze ISO 13485:2016 label toegekend door SGS.

"De toekenning van dit kwaliteitslabel is het resultaat van jarenlange inzet door het hele CSA-team", zegt een trotse ziekenhuisapotheker Pieter-Jan De Jonghe. "Het label geeft de patiënt een garantie voor de kwaliteit van de afgeleverde medische materialen. Veilige zorg, daar gaan we voor. Elke dag opnieuw."

Voor de sterilisatie opteert het team voor een uiterst professionele aanpak. Het sterilisatieproces bestaat dan ook uit een strikt te volgen gefaseerde procedure: reinigen, desinfecteren, samenstellen, controleren, verpakken, steriliseren, vrijgeven en afleveren van medische instrumenten. "Het nauwgezet volgen van de strenge procedures is van vitaal belang voor de chirurgische ingrepen bij onze patiënten, zegt hoofdapotheker Katy Verhelle. "Het behoort tot het wettelijk gedefinieerd takenpakket van de ziekenhuisapotheker."

Het CSA-team van AZ Groeninge bestaat uit 22 medewerkers, van wie er twee instaan voor het reinigen en desinfecteren van de endoscopen. Het volledige high-level desinfectieproces van een endoscoop duurt 45 à 55 minuten, en het integrale proces van sterilisatie neemt 3uur 30 minuten in beslag. Per dag worden 650 sets behandeld, en per jaar 150.000. Het steriliseren gaat dag en nacht onverminderd voort, met uitzondering van zaterdag- en zondagnacht.

Dit kan door een optimaal sterilisatieproces van het herbruikbaar instrumentarium dat bijvoorbeeld gebruikt wordt voor operaties. De Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) van AZ Groeninge, kreeg als eerste niet-universitair ziekenhuis, het prestigieuze ISO 13485:2016 label toegekend door SGS. "De toekenning van dit kwaliteitslabel is het resultaat van jarenlange inzet door het hele CSA-team", zegt een trotse ziekenhuisapotheker Pieter-Jan De Jonghe. "Het label geeft de patiënt een garantie voor de kwaliteit van de afgeleverde medische materialen. Veilige zorg, daar gaan we voor. Elke dag opnieuw." Voor de sterilisatie opteert het team voor een uiterst professionele aanpak. Het sterilisatieproces bestaat dan ook uit een strikt te volgen gefaseerde procedure: reinigen, desinfecteren, samenstellen, controleren, verpakken, steriliseren, vrijgeven en afleveren van medische instrumenten. "Het nauwgezet volgen van de strenge procedures is van vitaal belang voor de chirurgische ingrepen bij onze patiënten, zegt hoofdapotheker Katy Verhelle. "Het behoort tot het wettelijk gedefinieerd takenpakket van de ziekenhuisapotheker."Het CSA-team van AZ Groeninge bestaat uit 22 medewerkers, van wie er twee instaan voor het reinigen en desinfecteren van de endoscopen. Het volledige high-level desinfectieproces van een endoscoop duurt 45 à 55 minuten, en het integrale proces van sterilisatie neemt 3uur 30 minuten in beslag. Per dag worden 650 sets behandeld, en per jaar 150.000. Het steriliseren gaat dag en nacht onverminderd voort, met uitzondering van zaterdag- en zondagnacht.