Steeds drukkere wegen creëren een nood aan alternatieven om de vlotte bereikbaarheid van een ziekenhuis te garanderen bij urgente medische interventies. De nieuwe helihaven op campus kennedylaan komt tegemoet aan deze nood en zorgt dat nu ook in Zuid-West-Vlaanderen een landingsplaats in de nabijheid van een ziekenhuis is. Op die manier zet az groeninge extra in op reactiemogelijkheid en -snelheid bij onder andere trauma's.

Urgente medische interventies

De landingsplaats van campus kennedylaan kan gebruikt worden voor medische interventies. Zo is er de inzetbaarheid bij grote ongevallen, waarbij helikopters ingezet kunnen worden voor dringend patiëntenvervoer naar het ziekenhuis. Daarnaast kunnen ook medische teams snel uitgewisseld worden, onder andere voor een dringende medische interventie op neonatologie. Een derde functie is het transport van organen, waarbij een medisch team van een transplantatiecentrum het orgaan in az groeninge komt preleveren en vervoert naar het betreffende ziekenhuis in of buiten België.

Erkenning en vergunning

Na het doorlopen van een complexe aanvraagprocedure, erkende de Federale Overheidsdienst Luchtvaart voor medische diensten de landingsplaats op campus kennedylaan. Een helihaven moet aan een aantal voorschriften voldoen die de veiligheid garanderen: zo spelen de zichtbaarheid, signalisatie en aanvliegroute een rol, moeten er onder andere voldoende blusmiddelen voorzien zijn en is de aanwezigheid van een luchthavenmeester in het ziekenhuis zelf een vereiste.

Steeds drukkere wegen creëren een nood aan alternatieven om de vlotte bereikbaarheid van een ziekenhuis te garanderen bij urgente medische interventies. De nieuwe helihaven op campus kennedylaan komt tegemoet aan deze nood en zorgt dat nu ook in Zuid-West-Vlaanderen een landingsplaats in de nabijheid van een ziekenhuis is. Op die manier zet az groeninge extra in op reactiemogelijkheid en -snelheid bij onder andere trauma's. Urgente medische interventiesDe landingsplaats van campus kennedylaan kan gebruikt worden voor medische interventies. Zo is er de inzetbaarheid bij grote ongevallen, waarbij helikopters ingezet kunnen worden voor dringend patiëntenvervoer naar het ziekenhuis. Daarnaast kunnen ook medische teams snel uitgewisseld worden, onder andere voor een dringende medische interventie op neonatologie. Een derde functie is het transport van organen, waarbij een medisch team van een transplantatiecentrum het orgaan in az groeninge komt preleveren en vervoert naar het betreffende ziekenhuis in of buiten België.Erkenning en vergunningNa het doorlopen van een complexe aanvraagprocedure, erkende de Federale Overheidsdienst Luchtvaart voor medische diensten de landingsplaats op campus kennedylaan. Een helihaven moet aan een aantal voorschriften voldoen die de veiligheid garanderen: zo spelen de zichtbaarheid, signalisatie en aanvliegroute een rol, moeten er onder andere voldoende blusmiddelen voorzien zijn en is de aanwezigheid van een luchthavenmeester in het ziekenhuis zelf een vereiste.