Met het project 'Zelfhulpvriendelijk ziekenhuis' zet Trefpunt Zelfhulp in op structurele samenwerking tussen patiëntenverenigingen en ziekenhuizen, met als doel dat de samenwerking zowel de patiënten, het ziekenhuis als patiëntenverenigingen ten goede komt. "Patiëntenverenigingen spelen een belangrijke rol in het genezings- en verwerkingsproces", legt Hélène Heugebaert, beleidsmedewerker innovatie van het AZ Oudenaarde, belang van de samenwerking uit. "Patiëntenverenigingen bieden patiënten de mogelijkheid om in contact te komen met lotgenoten en zo waardevolle ervaring en kennis uit te wisselen. Dat leidt tot meer verbondenheid, minder eenzaamheid en minder hulpeloosheid."

Heugebaert voegt er meteen aan toe dat de samenwerking ook voor het ziekenhuis een meerwaarde betekent. "We hechten veel belang aan patiëntenparticipatie. De patiënt en zijn familie worden nauw betrokken bij de zorgverlening. Op die manier willen we de patiëntveiligheid en -tevredenheid steeds verbeteren. De samenwerking met de patiëntenverenigingen is hierbij een logisch vervolg. Door de extra kennis van ervaringsdeskundigen actief in te zetten, kunnen we de kwaliteit van onze zorg naar een hoger niveau tillen."

Voordelen

Volgens Trefpunt Zelfpunt zijn de voordelen van een 'Zelfhulpvriendelijk ziekenhuis' legio. De informatie stroomt beter door naar de patiënt door het benutten van wat de organisatie ervaringskennis noemt. Door de praktische en psychosociale steun vormen de patiëntenverenigingen een aanvulling op de medische zorg wat leidt tot minder werkdruk in het ziekenhuis. De betere communicatie met zorgverleners en de betere omgang met de ziekte zorgt voor een betere therapietrouw. Ten slotte wijst Trefpunt Zelfhulp erop dat ook het imago van het ziekenhuis er sterker uitkomt.

Met het project 'Zelfhulpvriendelijk ziekenhuis' zet Trefpunt Zelfhulp in op structurele samenwerking tussen patiëntenverenigingen en ziekenhuizen, met als doel dat de samenwerking zowel de patiënten, het ziekenhuis als patiëntenverenigingen ten goede komt. "Patiëntenverenigingen spelen een belangrijke rol in het genezings- en verwerkingsproces", legt Hélène Heugebaert, beleidsmedewerker innovatie van het AZ Oudenaarde, belang van de samenwerking uit. "Patiëntenverenigingen bieden patiënten de mogelijkheid om in contact te komen met lotgenoten en zo waardevolle ervaring en kennis uit te wisselen. Dat leidt tot meer verbondenheid, minder eenzaamheid en minder hulpeloosheid."Heugebaert voegt er meteen aan toe dat de samenwerking ook voor het ziekenhuis een meerwaarde betekent. "We hechten veel belang aan patiëntenparticipatie. De patiënt en zijn familie worden nauw betrokken bij de zorgverlening. Op die manier willen we de patiëntveiligheid en -tevredenheid steeds verbeteren. De samenwerking met de patiëntenverenigingen is hierbij een logisch vervolg. Door de extra kennis van ervaringsdeskundigen actief in te zetten, kunnen we de kwaliteit van onze zorg naar een hoger niveau tillen."VoordelenVolgens Trefpunt Zelfpunt zijn de voordelen van een 'Zelfhulpvriendelijk ziekenhuis' legio. De informatie stroomt beter door naar de patiënt door het benutten van wat de organisatie ervaringskennis noemt. Door de praktische en psychosociale steun vormen de patiëntenverenigingen een aanvulling op de medische zorg wat leidt tot minder werkdruk in het ziekenhuis. De betere communicatie met zorgverleners en de betere omgang met de ziekte zorgt voor een betere therapietrouw. Ten slotte wijst Trefpunt Zelfhulp erop dat ook het imago van het ziekenhuis er sterker uitkomt.