Belgische patiënten vinden zichzelf over het algemeen vrij goed geïnformeerd en geven hun niveau van gezondheidswijsheid dan ook een gemiddelde score van 7,7 op 10.
De zorgverleners denken daar echter anders over, en geven hen een gemiddelde score van 6,8 op 10.
Over het algemeen overschatten artsen dan weer de neiging van patiënten om, naast de informatie die de arts zelf verstrekt, ook elders informatie over hun ziekte te zoeken (voornamelijk gespecialiseerde websites over gezondheid). In realiteit zoekt 34% van de Belgische chronische patiënten af en toe aanvullende informatie over hun ziekte, en dit niet alleen op internet maar ook bij de apotheek. 91% van de apothekers zegt dat patiënten hen consulteren om informatie te krijgen over tolerantie, risico's, contra?indicaties, doseringen, behandeling en levensstijl. 94% van de apothekers vindt ook dat de apotheker een rol speelt bij de overdracht van informatie aan de patiënt (voor extra uitleg, praktische informatie, bijkomende info over doseringen, ...).

Er is daarnaast ook een groot verschil in perceptie tussen patiënten en artsen in verband met de invloed van informatie die de patiënten op andere plaatsen vinden. De zorgverlener denkt (meer dan de patiënt) dat de opgezochte informatie wel degelijk de opvolging van de ziekte beïnvloedt. "De
Patiënt voelt zich over het algemeen goed geïnformeerd door het medisch korps, maar heeft blijkbaar toch ook nood aan bijkomende informatie, en gaat daar zelf ook naar op zoek. Deze informatie moet correct zijn.

De volgende prijzen werden uitgereikt:
"First Line Award" : het project 'met haar' van Dokters van de Wereld. Deze categorie heeft betrekking op alle actoren uit de eerstelijnsgezondheidszorg
"Specialty Care Award": Psychiatrisch Ziekenhuis Bethaniënnuis Emmaus in Zoersel. Deze categorie heeft betrekking op alle actoren uit de tweedelijnsgezondheidszorg.
"Community Award". Map 'Gezondheidszorg in België" van de Stad Antwerpen. Deze categorie heeft betrekking op initiatieven die werden genomen in publieke instellingen, patiëntenverenigingen en particulieren.
Elke winnaar mocht een prijs van 3000 euro in ontvangst nemen.

www.welldoneawards.be

Belgische patiënten vinden zichzelf over het algemeen vrij goed geïnformeerd en geven hun niveau van gezondheidswijsheid dan ook een gemiddelde score van 7,7 op 10. De zorgverleners denken daar echter anders over, en geven hen een gemiddelde score van 6,8 op 10. Over het algemeen overschatten artsen dan weer de neiging van patiënten om, naast de informatie die de arts zelf verstrekt, ook elders informatie over hun ziekte te zoeken (voornamelijk gespecialiseerde websites over gezondheid). In realiteit zoekt 34% van de Belgische chronische patiënten af en toe aanvullende informatie over hun ziekte, en dit niet alleen op internet maar ook bij de apotheek. 91% van de apothekers zegt dat patiënten hen consulteren om informatie te krijgen over tolerantie, risico's, contra?indicaties, doseringen, behandeling en levensstijl. 94% van de apothekers vindt ook dat de apotheker een rol speelt bij de overdracht van informatie aan de patiënt (voor extra uitleg, praktische informatie, bijkomende info over doseringen, ...).Er is daarnaast ook een groot verschil in perceptie tussen patiënten en artsen in verband met de invloed van informatie die de patiënten op andere plaatsen vinden. De zorgverlener denkt (meer dan de patiënt) dat de opgezochte informatie wel degelijk de opvolging van de ziekte beïnvloedt. "De Patiënt voelt zich over het algemeen goed geïnformeerd door het medisch korps, maar heeft blijkbaar toch ook nood aan bijkomende informatie, en gaat daar zelf ook naar op zoek. Deze informatie moet correct zijn.De volgende prijzen werden uitgereikt: "First Line Award" : het project 'met haar' van Dokters van de Wereld. Deze categorie heeft betrekking op alle actoren uit de eerstelijnsgezondheidszorg "Specialty Care Award": Psychiatrisch Ziekenhuis Bethaniënnuis Emmaus in Zoersel. Deze categorie heeft betrekking op alle actoren uit de tweedelijnsgezondheidszorg. "Community Award". Map 'Gezondheidszorg in België" van de Stad Antwerpen. Deze categorie heeft betrekking op initiatieven die werden genomen in publieke instellingen, patiëntenverenigingen en particulieren. Elke winnaar mocht een prijs van 3000 euro in ontvangst nemen.www.welldoneawards.be