Het klinische onderzoek maakt deel uit van een door de EU gefinancierd project en werd uitgevoerd op 311 patiënten, verdeeld over 11 locaties in vier landen (Finland, Duitsland, Nederland en Zweden). Het onderzoek werd uitgevoerd met patiënten met prodromale Alzheimer (vaak aangeduid als milde cognitieve stoornis, Mild Cognitive Impairment of MCI). De patiënten kregen gerandomiseerd 24 maanden lang de voedingsinterventie of een iso-calorische controledrank.

Het primaire eindpunt van het onderzoek, invloed op de NTB, werd niet bereikt. De verslechtering van de NTB in de controlegroep was minder dan verwacht, waardoor het onderscheidend vermogen van deze analyse te laag was. Toch lieten belangrijke secundaire eindpunten significante voordelen zien voor de patiënten die de voedingsdrank kregen, met 45% minder verslechtering op de Clinical Dementia Rating-Sum of Box (CDR-SB). Bovendien was er in de actieve groep minder hersenatrofie, waarbij het verschil voor de hippocampus 26% bedroeg en voor het ventrikelvolume 16%. Tijdens de 24 maanden durende periode was de incidentie van ongewenste gebeurtenissen binnen de actieve groep vergelijkbaar met die in de controlegroep.

Voeding heeft een effect

Professor Hilkka Soininen, professor in de neurologie, MD, PhD, van de universiteit van Oost-Finland, die het klinisch onderzoek als onderdeel van het LipiDiDiet-project leidde, zei: "De resultaten die nu gepubliceerd zijn in The Lancet Neurology zijn van grote waarde, want ze brengen ons dichter bij het begrijpen van de invloed van voedingsinterventies op prodromale Alzheimer. Dat kunnen we nu beter diagnosticeren, maar niet behandelen omdat er geen goedgekeurde medicamenteuze mogelijkheden zijn. Uit het LipiDiDiet-onderzoek wordt duidelijk dat voedingsinterventie kan helpen hersenweefsel te behouden, evenals het geheugen en het vermogen van de patiënt om de dagelijkse taken uit te voeren - waarschijnlijk de elementen van de aandoening die de meeste zorgen opleveren."

Het LipiDiDiet-onderzoek is nu het derde klinische onderzoek over deze voedingsinterventie om de gunstige effecten op de geheugenprestaties aan te tonen. Bij de twee eerdere onderzoeken waren patiënten betrokken met een milde vorm van de ziekte van Alzheimer en werd gemeld dat dagelijkse consumptie van de voedingsinterventie de geheugenprestaties verbeterde en dat er meer synaptische en functionele connectiviteit in de hersenen werd gemeten.

Professor Tobias Hartmann, de coördinator van het project: "Deze voedingsinterventie is geen genezing voor de ziekte van Alzheimer, maar laat wel duidelijk zien dat hoe vroeger in het ziekteproces we ingrijpen, hoe groter het voordeel voor de patiënt is. Wat heel belangrijk is, is dat aan de verminderde atrofie in de hersenen van de patiënt te zien is dat het voordeel verder gaat dan de symptomatische effecten, iets wat nooit eerder bereikt is."

* De neuropsychologische testbatterij (NTB) is een combinatie van verschillende tests. In dit geval bevatte de batterij het aanleren, herinneren en herkennen van 10 veelvoorkomende, zeer concrete woorden, het zich voor de geest halen van zoveel mogelijk diersoorten en een letter-cijfersubstitutietest.

** Fortasyn Connect bevat een combinatie van voedingsstoffen, waaronder omega-3-vetzuren, choline, uridine-monofosfaat, fosfolipiden, antioxidanten en verschillende soorten vitamine B. Het is een voeding voor medisch gebruik (Food for Special Medical Purpose, of FSMP) waarvan de werkzaamheid klinisch is aangetoond als dieetvoeding in het beginstadium van de ziekte van Alzheimer.

Het klinische onderzoek maakt deel uit van een door de EU gefinancierd project en werd uitgevoerd op 311 patiënten, verdeeld over 11 locaties in vier landen (Finland, Duitsland, Nederland en Zweden). Het onderzoek werd uitgevoerd met patiënten met prodromale Alzheimer (vaak aangeduid als milde cognitieve stoornis, Mild Cognitive Impairment of MCI). De patiënten kregen gerandomiseerd 24 maanden lang de voedingsinterventie of een iso-calorische controledrank. Het primaire eindpunt van het onderzoek, invloed op de NTB, werd niet bereikt. De verslechtering van de NTB in de controlegroep was minder dan verwacht, waardoor het onderscheidend vermogen van deze analyse te laag was. Toch lieten belangrijke secundaire eindpunten significante voordelen zien voor de patiënten die de voedingsdrank kregen, met 45% minder verslechtering op de Clinical Dementia Rating-Sum of Box (CDR-SB). Bovendien was er in de actieve groep minder hersenatrofie, waarbij het verschil voor de hippocampus 26% bedroeg en voor het ventrikelvolume 16%. Tijdens de 24 maanden durende periode was de incidentie van ongewenste gebeurtenissen binnen de actieve groep vergelijkbaar met die in de controlegroep.Voeding heeft een effectProfessor Hilkka Soininen, professor in de neurologie, MD, PhD, van de universiteit van Oost-Finland, die het klinisch onderzoek als onderdeel van het LipiDiDiet-project leidde, zei: "De resultaten die nu gepubliceerd zijn in The Lancet Neurology zijn van grote waarde, want ze brengen ons dichter bij het begrijpen van de invloed van voedingsinterventies op prodromale Alzheimer. Dat kunnen we nu beter diagnosticeren, maar niet behandelen omdat er geen goedgekeurde medicamenteuze mogelijkheden zijn. Uit het LipiDiDiet-onderzoek wordt duidelijk dat voedingsinterventie kan helpen hersenweefsel te behouden, evenals het geheugen en het vermogen van de patiënt om de dagelijkse taken uit te voeren - waarschijnlijk de elementen van de aandoening die de meeste zorgen opleveren."Het LipiDiDiet-onderzoek is nu het derde klinische onderzoek over deze voedingsinterventie om de gunstige effecten op de geheugenprestaties aan te tonen. Bij de twee eerdere onderzoeken waren patiënten betrokken met een milde vorm van de ziekte van Alzheimer en werd gemeld dat dagelijkse consumptie van de voedingsinterventie de geheugenprestaties verbeterde en dat er meer synaptische en functionele connectiviteit in de hersenen werd gemeten. Professor Tobias Hartmann, de coördinator van het project: "Deze voedingsinterventie is geen genezing voor de ziekte van Alzheimer, maar laat wel duidelijk zien dat hoe vroeger in het ziekteproces we ingrijpen, hoe groter het voordeel voor de patiënt is. Wat heel belangrijk is, is dat aan de verminderde atrofie in de hersenen van de patiënt te zien is dat het voordeel verder gaat dan de symptomatische effecten, iets wat nooit eerder bereikt is." * De neuropsychologische testbatterij (NTB) is een combinatie van verschillende tests. In dit geval bevatte de batterij het aanleren, herinneren en herkennen van 10 veelvoorkomende, zeer concrete woorden, het zich voor de geest halen van zoveel mogelijk diersoorten en een letter-cijfersubstitutietest.** Fortasyn Connect bevat een combinatie van voedingsstoffen, waaronder omega-3-vetzuren, choline, uridine-monofosfaat, fosfolipiden, antioxidanten en verschillende soorten vitamine B. Het is een voeding voor medisch gebruik (Food for Special Medical Purpose, of FSMP) waarvan de werkzaamheid klinisch is aangetoond als dieetvoeding in het beginstadium van de ziekte van Alzheimer.