Het waren de assistenten die een totale staking aankondigden. Twee dagen, tussen 8 uur 's morgens en 17 uur 's namiddags, legden ze het werk neer. Hun oproep werd massaal gevolgd. Alleen superdringende gevallen mochten de ziekenhuizen binnen. Meer dan honderdduizend afspraken en 13.000 operaties werden opgeschort. Zelfs geplande keizersnedes gingen niet door. De overheid riep wel alle specialisten op om de stakende jonge assistenten - goed voor een paar tienduizenden artsen - te vervangen, maar dat zette geen zoden aan de dijk.

De jonge artsen protesteerden vooral omdat de electorale beloften niet worden nageleefd. Meer nog: de minister van Volksgezondheid wil nu het zaterdagwerk niet langer extra betalen en de premies voor zondag- en nachtwerk sterk verminderen.
Het is al de vierde keer dit jaar dat de jongeren het werk neerleggen. Ter compensatie van de verminderde premies was hen immers een verhoging van 13,5 procent van hun basissalaris beloofd. Maar dat is ruim onvoldoende voor de 50 tot 60 uur per week die ze doorgaans presteren. De assistenten verdienen nu zowat 2.440 euro per maand.

In Groot-Brittannië hebben de assistent-specialisten een eigen luik binnen de vakbond. Van de 55.000 juniors hebben er 37.000 een vakbondskaart.

Het waren de assistenten die een totale staking aankondigden. Twee dagen, tussen 8 uur 's morgens en 17 uur 's namiddags, legden ze het werk neer. Hun oproep werd massaal gevolgd. Alleen superdringende gevallen mochten de ziekenhuizen binnen. Meer dan honderdduizend afspraken en 13.000 operaties werden opgeschort. Zelfs geplande keizersnedes gingen niet door. De overheid riep wel alle specialisten op om de stakende jonge assistenten - goed voor een paar tienduizenden artsen - te vervangen, maar dat zette geen zoden aan de dijk. De jonge artsen protesteerden vooral omdat de electorale beloften niet worden nageleefd. Meer nog: de minister van Volksgezondheid wil nu het zaterdagwerk niet langer extra betalen en de premies voor zondag- en nachtwerk sterk verminderen. Het is al de vierde keer dit jaar dat de jongeren het werk neerleggen. Ter compensatie van de verminderde premies was hen immers een verhoging van 13,5 procent van hun basissalaris beloofd. Maar dat is ruim onvoldoende voor de 50 tot 60 uur per week die ze doorgaans presteren. De assistenten verdienen nu zowat 2.440 euro per maand. In Groot-Brittannië hebben de assistent-specialisten een eigen luik binnen de vakbond. Van de 55.000 juniors hebben er 37.000 een vakbondskaart.