Het zorgteam van het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola, dat deel uitmaakt van het Academisch Ziekenhuis Brussel, heeft een bijzondere nieuwe collega, het hondje Tika. Dat zal op bezoek gaan bij de jonge patiënten die op de dienst intensieve zorg verblijven.
Het bezoek gebeurt onder toezicht van gezondheidszorgverleners en met akkoord van de ouders van het patiëntje. In eerste instantie begint de ontmoeting met een visueel contact. Als de patiënt en de ouders het aangeven, mag de hond dichterbij komen en kan de patiënt haar eventueel aaien. Bedoeling is om de patiënt en de familie even uit de zorg- en ziekenhuiscontext te halen dankzij het gezelschap van het dier en zijn emotionele steun, klinkt het.
Een hondentrainster die zowel de ziekenhuiscontext als het domein van de diermediëring kent, leidt Tika momenteel op.
Er is nog weinig geweten over dierentherapie in een ziekenhuisomgeving. Het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola meent echter dat het "een reële therapeutische hulp" is en dat er "op meerdere niveaus een waar te nemen positieve impact is op de patiënten". Die zouden minder stress en angst ervaren, een beter humeur hebben, gestimuleerd worden bij hun sociale interactie en hulp krijgen bij de revalidatie, klinkt het.
Het initiatief past volgens het ziekenhuis in een bredere ambitie om ruimte te bieden aan "niet-farmacologische benaderingen voor het omgaan met stress en pijn, en in het algemeen voor de levenskwaliteit voor patiënten die op Intensive Care verblijven".
Het bezoek gebeurt onder toezicht van gezondheidszorgverleners en met akkoord van de ouders van het patiëntje. In eerste instantie begint de ontmoeting met een visueel contact. Als de patiënt en de ouders het aangeven, mag de hond dichterbij komen en kan de patiënt haar eventueel aaien. Bedoeling is om de patiënt en de familie even uit de zorg- en ziekenhuiscontext te halen dankzij het gezelschap van het dier en zijn emotionele steun, klinkt het. Een hondentrainster die zowel de ziekenhuiscontext als het domein van de diermediëring kent, leidt Tika momenteel op. Er is nog weinig geweten over dierentherapie in een ziekenhuisomgeving. Het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola meent echter dat het "een reële therapeutische hulp" is en dat er "op meerdere niveaus een waar te nemen positieve impact is op de patiënten". Die zouden minder stress en angst ervaren, een beter humeur hebben, gestimuleerd worden bij hun sociale interactie en hulp krijgen bij de revalidatie, klinkt het. Het initiatief past volgens het ziekenhuis in een bredere ambitie om ruimte te bieden aan "niet-farmacologische benaderingen voor het omgaan met stress en pijn, en in het algemeen voor de levenskwaliteit voor patiënten die op Intensive Care verblijven".