De Brusselse openbare ziekenhuizen Iris Ziekenhuizen Zuid en UMC Sint-Pieter gaan één ziekenhuisgroep vormen. Dat hebben ze woensdag aangekondigd. Bedoeling is dat het project vanaf 1 januari 2026 van start gaat en een oplossing biedt voor de budgettaire problemen en het tekort aan zorgverleners, klonk het op een persconferentie.
De samengevoegde entiteit zal onder een nieuwe naam verder door het leven gaan en krijgt een verenigd bestuur. Ook de operaties en financiën zullen centraal worden beheerd en er komt een gezamenlijk investeringsplan om de ziekenhuisinfrastructuur te moderniseren. Een gemeenschappelijk medisch plan moet ervoor zorgen dat de praktijken worden geoptimaliseerd en de kwaliteit van de zorg wordt verbeterd.
De nieuwe groep zal zo'n 6.000 medewerkers en 1.100 bedden tellen, verdeeld over zes campussen op het grondgebied van de gemeenten Anderlecht, Brussel, Etterbeek, Elsene en Sint-Gillis. Het personeel is al geïnformeerd over de plannen en er zouden geen ontslagen zijn gepland.
Synergieën
De alliantie moet "de investeringscapaciteit vergroten en aanzienlijke verbeteringen mogelijk maken, zowel in de kwaliteit van de zorg als in de ziekenhuisinfrastructuur. Ook zal de samenwerking tussen de twee ziekenhuizen synergieën mogelijk maken, waarbij de besparingen direct worden teruggesluisd naar het gezondheidszorgbeleid", maken de initiatiefnemers zich sterk.
De aankondiging over de fusie komt er net op het moment dat uit een rapport van de rekeningcommissaris aan de Brusselse gemeenten, waarover Le Soir woensdag bericht, blijkt dat de vijf Brusselse ziekenhuizen van het Iris-netwerk een verlies van bijna 69 miljoen euro maken. Deze cijfers zijn "al bekend" en zijn te wijten aan "de noodzakelijke investeringen en de pensioenkosten van het personeel", lieten de verschillende betrokken burgemeesters weten. Ze gaan ervan uit dat met de nieuwe entiteit "een operationeel evenwicht kan worden bereikt".
De samengevoegde entiteit zal onder een nieuwe naam verder door het leven gaan en krijgt een verenigd bestuur. Ook de operaties en financiën zullen centraal worden beheerd en er komt een gezamenlijk investeringsplan om de ziekenhuisinfrastructuur te moderniseren. Een gemeenschappelijk medisch plan moet ervoor zorgen dat de praktijken worden geoptimaliseerd en de kwaliteit van de zorg wordt verbeterd. De nieuwe groep zal zo'n 6.000 medewerkers en 1.100 bedden tellen, verdeeld over zes campussen op het grondgebied van de gemeenten Anderlecht, Brussel, Etterbeek, Elsene en Sint-Gillis. Het personeel is al geïnformeerd over de plannen en er zouden geen ontslagen zijn gepland. Synergieën De alliantie moet "de investeringscapaciteit vergroten en aanzienlijke verbeteringen mogelijk maken, zowel in de kwaliteit van de zorg als in de ziekenhuisinfrastructuur. Ook zal de samenwerking tussen de twee ziekenhuizen synergieën mogelijk maken, waarbij de besparingen direct worden teruggesluisd naar het gezondheidszorgbeleid", maken de initiatiefnemers zich sterk. De aankondiging over de fusie komt er net op het moment dat uit een rapport van de rekeningcommissaris aan de Brusselse gemeenten, waarover Le Soir woensdag bericht, blijkt dat de vijf Brusselse ziekenhuizen van het Iris-netwerk een verlies van bijna 69 miljoen euro maken. Deze cijfers zijn "al bekend" en zijn te wijten aan "de noodzakelijke investeringen en de pensioenkosten van het personeel", lieten de verschillende betrokken burgemeesters weten. Ze gaan ervan uit dat met de nieuwe entiteit "een operationeel evenwicht kan worden bereikt".