In deze bijzonder moeilijke periode ziet Peter Degadt, voormalig gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro en nu beheerder in verschillende zorgvoorzieningen, toch ook enkele lichtpunten. "Zo was het concept van de netwerken tot voor deze gezondheidscrisis een lege doos, louter wetgeving", zegt Degadt. "Terwijl de pandemie de netwerken nu totaal onverwacht gevuld heeft met covid-19-thematieken."

Hoofdartsen vonden elkaar vlug, ze verwijzen door en wisselen data uit, datamining en medische technologie gingen erop vooruit. "De netwerken op de eerste lijn, tussen de ziekenhuizen en de testcentra krijgen body. Er is veel vooruitgang inzake samenwerking tussen voorzieningen. Het virus is slim en genadeloos, maar de mens is ook slim", dixit Degadt.

De situatie is wel anders in de woonzorgcentra en in instellingen voor personen met een handicap, erkent hij. "Dat zijn eigenlijk vervangende thuissituaties. Deze voorzieningen kan men onmogelijk in quarantaine plaatsen en van de wereld afsluiten. Na de covid-19-pandemie mogen we niet vergeten de medische discipline in de welzijnssector te versterken. We zullen in de toekomst zeker 'anders' naar gezondheid en welzijn kijken."

"Coördinerend en Raadgevende Artsen (CRA's) in wzc's moeten we beter betalen en meer power geven zodat ze maatregelen kunnen nemen die collega's ook volgen. Ze hebben omkadering nodig. Medisch kan dit veel beter. CRA's knappen nu veel administratief werk op terwijl ze eigenlijk medisch directeur van het wzc zouden moeten zijn."

Voor Degadt is er meer en versterkte integratie nodig tussen CRA's, hoofdartsen en andere spelers. "In hun territorium dienen ze geïntegreerd te worden in het ziekenhuisnetwerk. CRA's moeten participeren aan stafvergaderingen en samen met specialisten, infectiologen enz. maatregelen uitwerken. Ze kunnen ook helpen gezondheidsthematieken uit te dragen. Bovendien zijn CRA's huisartsen, op die manier komt ook de connectie met de huisartsenkringen tot stand."

Lees verder: Helden uit de zorg zijn ook kwetsbaar.

In deze bijzonder moeilijke periode ziet Peter Degadt, voormalig gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro en nu beheerder in verschillende zorgvoorzieningen, toch ook enkele lichtpunten. "Zo was het concept van de netwerken tot voor deze gezondheidscrisis een lege doos, louter wetgeving", zegt Degadt. "Terwijl de pandemie de netwerken nu totaal onverwacht gevuld heeft met covid-19-thematieken." Hoofdartsen vonden elkaar vlug, ze verwijzen door en wisselen data uit, datamining en medische technologie gingen erop vooruit. "De netwerken op de eerste lijn, tussen de ziekenhuizen en de testcentra krijgen body. Er is veel vooruitgang inzake samenwerking tussen voorzieningen. Het virus is slim en genadeloos, maar de mens is ook slim", dixit Degadt. De situatie is wel anders in de woonzorgcentra en in instellingen voor personen met een handicap, erkent hij. "Dat zijn eigenlijk vervangende thuissituaties. Deze voorzieningen kan men onmogelijk in quarantaine plaatsen en van de wereld afsluiten. Na de covid-19-pandemie mogen we niet vergeten de medische discipline in de welzijnssector te versterken. We zullen in de toekomst zeker 'anders' naar gezondheid en welzijn kijken." "Coördinerend en Raadgevende Artsen (CRA's) in wzc's moeten we beter betalen en meer power geven zodat ze maatregelen kunnen nemen die collega's ook volgen. Ze hebben omkadering nodig. Medisch kan dit veel beter. CRA's knappen nu veel administratief werk op terwijl ze eigenlijk medisch directeur van het wzc zouden moeten zijn." Voor Degadt is er meer en versterkte integratie nodig tussen CRA's, hoofdartsen en andere spelers. "In hun territorium dienen ze geïntegreerd te worden in het ziekenhuisnetwerk. CRA's moeten participeren aan stafvergaderingen en samen met specialisten, infectiologen enz. maatregelen uitwerken. Ze kunnen ook helpen gezondheidsthematieken uit te dragen. Bovendien zijn CRA's huisartsen, op die manier komt ook de connectie met de huisartsenkringen tot stand." Lees verder: Helden uit de zorg zijn ook kwetsbaar.