De bestelling, ontvangst, bewaring, het beheer van de vervaldata, de traceerbaarheid en de verdeling van geneesmiddelen: het zijn allemaal taken die het robotsysteem voortaan deels (automatisch) uitvoert. AK Hospitals sprak met mevr. Sylvie Demaret en mevr. Jessica Desmarthon, respectievelijk hoofdapotheker-directeur en adjunct-hoofdapotheker, die na de eerste zes maanden met de robot hun indrukken delen van de werking van de apotheek.

BD is een van de grootste medische technologiebedrijven ter wereld en bevordert de wereld van de gezondheid door medische ontdekking, diagnostiek en zorgverlening te verbeteren. BD helpt klanten resultaten te verbeteren, kosten te verlagen, efficiëntie te verhogen, veiligheid te verbeteren en toegang tot de gezondheidszorg te verruimen.

Menselijke hand

Mevr. Demaret somt de voordelen van het geautomatiseerde systeem op: "De robot laat geen ruimte voor menselijke fouten of voor medicatiefouten, en biedt zo een meerwaarde op het vlak van kwaliteit en veiligheid. We hebben aan operationele efficiëntie gewonnen en ook qua financieel beheer is het een krachtig instrument. Omdat elk geneesmiddel gecodeerd staat in een centrale database, hebben we op ieder moment een exact beeld van onze stockniveaus, waardoor we ons werkkapitaal kunnen optimaliseren en slapende stock vermijden."Deze technologie past dan ook perfect in het plaatje van Value-Based Healthcare, die streeft naar een zo hoog mogelijke zorgkwaliteit en een zo laag mogelijke kost.

Wat zeker niet de bedoeling is, en ook niet denkbaar, is om het personeel te ontslaan. "De menselijke hand, die tussenkomt vóór en na de robot, is en blijft onmisbaar. We moeten nog steeds controleren wat we doen, en op dit moment doen de assistenten ook nog de picking van de geneesmiddelen om de patiëntenbakjes aan te vullen. Maar de robot maakte voor een deel van de activiteiten een systeem van dubbele controle mogelijk", voegt Sylvie Demaret toe.

Planning

Hoewel een dergelijke omschakeling heel wat planning en organisatie vereist, zorgde BD voor al het nodige om een snelle en vlotte inbedrijfstelling te verzekeren. Mevr. Desmarthon licht toe: "Het monteren van de robot duurde acht dagen, gevolgd door twee dagen voor de afwerking en de afstellingen. Dankzij de opleiding die volgde, konden we meteen aan de slag met het nieuwe systeem. En ook onze farmaceutisch-technische assistenten waren vlot weg met de robot, het verloopt prima."

Vooruitzichten

De directrice geeft aan dat dit een eerste stadium van robotisering is. Een geautomatiseerd FMD (1)-controlesysteem zit al in de pijplijn. Hoewel deze robot de verdeling van de medicijndozen voor zijn rekening neemt, gebeurt het scannen van de eenheidsdosissen nog steeds handmatig (op de afdeling). Om de traceerbaarheid van geneesmiddelen van het e-voorschrift tot aan het bed van de patiënt te verzekeren, zullen verdere investeringen moeten volgen. "Dit Koninklijk Besluit zal alle ziekenhuizen tot automatisering aanzetten. Er is geen ontkomen aan", aldus mevr. Sylvie Demaret.

Klik hier indien u meer informatie wenst over de Medication Management Solutions van BD.

Bovenstaande getuigenis werd verstrekt op vrijwillige basis en zonder enige vergoeding door een BD klant. BD, het BD Logo en andere handelsmerken zijn handelsmerken van Becton, Dickinson and Company of zijn dochterondernemingen. ©2022 BD. Alle rechten voorbehouden. BD-58191

(1) Falsified Medicines Directive, de Richtlijn Vervalste geneesmiddelen

De bestelling, ontvangst, bewaring, het beheer van de vervaldata, de traceerbaarheid en de verdeling van geneesmiddelen: het zijn allemaal taken die het robotsysteem voortaan deels (automatisch) uitvoert. AK Hospitals sprak met mevr. Sylvie Demaret en mevr. Jessica Desmarthon, respectievelijk hoofdapotheker-directeur en adjunct-hoofdapotheker, die na de eerste zes maanden met de robot hun indrukken delen van de werking van de apotheek.Menselijke handMevr. Demaret somt de voordelen van het geautomatiseerde systeem op: "De robot laat geen ruimte voor menselijke fouten of voor medicatiefouten, en biedt zo een meerwaarde op het vlak van kwaliteit en veiligheid. We hebben aan operationele efficiëntie gewonnen en ook qua financieel beheer is het een krachtig instrument. Omdat elk geneesmiddel gecodeerd staat in een centrale database, hebben we op ieder moment een exact beeld van onze stockniveaus, waardoor we ons werkkapitaal kunnen optimaliseren en slapende stock vermijden."Deze technologie past dan ook perfect in het plaatje van Value-Based Healthcare, die streeft naar een zo hoog mogelijke zorgkwaliteit en een zo laag mogelijke kost.Wat zeker niet de bedoeling is, en ook niet denkbaar, is om het personeel te ontslaan. "De menselijke hand, die tussenkomt vóór en na de robot, is en blijft onmisbaar. We moeten nog steeds controleren wat we doen, en op dit moment doen de assistenten ook nog de picking van de geneesmiddelen om de patiëntenbakjes aan te vullen. Maar de robot maakte voor een deel van de activiteiten een systeem van dubbele controle mogelijk", voegt Sylvie Demaret toe.PlanningHoewel een dergelijke omschakeling heel wat planning en organisatie vereist, zorgde BD voor al het nodige om een snelle en vlotte inbedrijfstelling te verzekeren. Mevr. Desmarthon licht toe: "Het monteren van de robot duurde acht dagen, gevolgd door twee dagen voor de afwerking en de afstellingen. Dankzij de opleiding die volgde, konden we meteen aan de slag met het nieuwe systeem. En ook onze farmaceutisch-technische assistenten waren vlot weg met de robot, het verloopt prima."VooruitzichtenDe directrice geeft aan dat dit een eerste stadium van robotisering is. Een geautomatiseerd FMD (1)-controlesysteem zit al in de pijplijn. Hoewel deze robot de verdeling van de medicijndozen voor zijn rekening neemt, gebeurt het scannen van de eenheidsdosissen nog steeds handmatig (op de afdeling). Om de traceerbaarheid van geneesmiddelen van het e-voorschrift tot aan het bed van de patiënt te verzekeren, zullen verdere investeringen moeten volgen. "Dit Koninklijk Besluit zal alle ziekenhuizen tot automatisering aanzetten. Er is geen ontkomen aan", aldus mevr. Sylvie Demaret.(1) Falsified Medicines Directive, de Richtlijn Vervalste geneesmiddelen