Dat zei dokter Donald Claeys, secretaris-generaal van specialistenvereniging VBS, begin juli op een hoorzitting over de nieuwe ziekenhuisfinanciering en -organisatie in de Commissie gelijke kansen en volksgezondheid van de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Andere sprekers waren onder meer prof. Marc Noppen (UZ Brussel), prof. Katrien Kesteloot (UZ Leuven), dokter Gilbert Bejjani (Bvas) enz.

Universitaire ziekenhuizen

Dokter Claeys sprak zich uit over de wetgeving op de ziekenhuisnetwerken die onder de vorige regering tot stand kwam. Hij hekelde daarbij bijvoorbeeld de wettelijke verplichting om universitaire ziekenhuizen te integreren in de ziekenhuisnetwerken.

"Dat ondergraaft hun geloofwaardigheid als referentiecentra", dixit Donald Claeys.

Optimum

Daarnaast waarschuwt het VBS ook voor een te sterk doorgedreven concentratie van zorg. "Dat een groot aanbod aan 'volumes' resultaten beperkt verbetert, staat niet ter discussie," aldus Claeys. "Maar er wordt ook dagelijkse expertise weggezogen."

De secretaris-generaal verwees naar een recente Franse studie: minder dan 40% van de ondervraagde hooggespecialiseerde chirurgen acht zichzelf nog in staat om tijdens een ramp een zwaar thorax trauma of een levensbedreigende leverbloeding te stabiliseren.

"Overregulering vormt een gevaar," besloot dokter Claeys namens het VBS. "De relatie tussen aantal gevallen en outcome is niet lineair. Kwaliteitswinst kent een optimum. Daarna daalt de curve bij te grote volumes."

Dat zei dokter Donald Claeys, secretaris-generaal van specialistenvereniging VBS, begin juli op een hoorzitting over de nieuwe ziekenhuisfinanciering en -organisatie in de Commissie gelijke kansen en volksgezondheid van de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Andere sprekers waren onder meer prof. Marc Noppen (UZ Brussel), prof. Katrien Kesteloot (UZ Leuven), dokter Gilbert Bejjani (Bvas) enz.Universitaire ziekenhuizenDokter Claeys sprak zich uit over de wetgeving op de ziekenhuisnetwerken die onder de vorige regering tot stand kwam. Hij hekelde daarbij bijvoorbeeld de wettelijke verplichting om universitaire ziekenhuizen te integreren in de ziekenhuisnetwerken. "Dat ondergraaft hun geloofwaardigheid als referentiecentra", dixit Donald Claeys.OptimumDaarnaast waarschuwt het VBS ook voor een te sterk doorgedreven concentratie van zorg. "Dat een groot aanbod aan 'volumes' resultaten beperkt verbetert, staat niet ter discussie," aldus Claeys. "Maar er wordt ook dagelijkse expertise weggezogen."De secretaris-generaal verwees naar een recente Franse studie: minder dan 40% van de ondervraagde hooggespecialiseerde chirurgen acht zichzelf nog in staat om tijdens een ramp een zwaar thorax trauma of een levensbedreigende leverbloeding te stabiliseren. "Overregulering vormt een gevaar," besloot dokter Claeys namens het VBS. "De relatie tussen aantal gevallen en outcome is niet lineair. Kwaliteitswinst kent een optimum. Daarna daalt de curve bij te grote volumes."