Over exact cijfermateriaal beschikt Zorgnet-Icuro niet, maar zeker is dat ziekenhuizen het lastig hebben om technici voor radiotherapie en radiologie, biomedici, ingenieurs, informatici enz. aan te trekken. "De technici die de ziekenhuizen wel vinden, zijn mensen die dichter bij huis willen werken, voor hun familie kiezen, voor de verlofregeling enz. Daar zijn heel goede mensen bij met veel ervaring, maar er zijn er te weinig...", aldus Lieve Dhaene.

Vooral in de hoofdstad is de situatie nijpend. Het Brusselse Jules Bordet Instituut verwees tijdens de zomer patiënten door naar andere ziekenhuizen wegens een tekort aan technici voor de afdeling radiotherapie. Het ziekenhuis overweegt zelfs om, in samenwerking met een hogeschool, een opleiding te organiseren om het aantal technici op de markt te vergroten. Ook andere ziekenhuizen in het Brusselse verwijzen hun patiënten overigens door voor hun radiotherapiesessies.

Het UVC Brugmann lanceerde twee jaar geleden al een programma om technici warm te maken voor radiologie. "We stellen opleidingen voor met een financiële herwaarding als beloning. We zetten ook in op kwaliteitsverbetering en ondersteuning van de technici. En via een samenwerking met de hogescholen rekruteren we personeel", zegt algemeen directrice Caroline Franckx.

De Chirec-groep doet dan weer een beroep op zelfstandige technici om de apparatuur zo efficiënt mogelijk te laten draaien en om de werkbelasting te verdelen. "Onze ziekenhuizen openen hun radiologiediensten 's nachts en in het weekend dankzij zelfstandige technici. Zo kunnen we de patiënten een grotere beschikbaarheid aanbieden", licht medisch directeur dokter El Haddad toe.

(Vertaling en redactie door Veerle Caerels.)

Over exact cijfermateriaal beschikt Zorgnet-Icuro niet, maar zeker is dat ziekenhuizen het lastig hebben om technici voor radiotherapie en radiologie, biomedici, ingenieurs, informatici enz. aan te trekken. "De technici die de ziekenhuizen wel vinden, zijn mensen die dichter bij huis willen werken, voor hun familie kiezen, voor de verlofregeling enz. Daar zijn heel goede mensen bij met veel ervaring, maar er zijn er te weinig...", aldus Lieve Dhaene. Vooral in de hoofdstad is de situatie nijpend. Het Brusselse Jules Bordet Instituut verwees tijdens de zomer patiënten door naar andere ziekenhuizen wegens een tekort aan technici voor de afdeling radiotherapie. Het ziekenhuis overweegt zelfs om, in samenwerking met een hogeschool, een opleiding te organiseren om het aantal technici op de markt te vergroten. Ook andere ziekenhuizen in het Brusselse verwijzen hun patiënten overigens door voor hun radiotherapiesessies. Het UVC Brugmann lanceerde twee jaar geleden al een programma om technici warm te maken voor radiologie. "We stellen opleidingen voor met een financiële herwaarding als beloning. We zetten ook in op kwaliteitsverbetering en ondersteuning van de technici. En via een samenwerking met de hogescholen rekruteren we personeel", zegt algemeen directrice Caroline Franckx. De Chirec-groep doet dan weer een beroep op zelfstandige technici om de apparatuur zo efficiënt mogelijk te laten draaien en om de werkbelasting te verdelen. "Onze ziekenhuizen openen hun radiologiediensten 's nachts en in het weekend dankzij zelfstandige technici. Zo kunnen we de patiënten een grotere beschikbaarheid aanbieden", licht medisch directeur dokter El Haddad toe. (Vertaling en redactie door Veerle Caerels.)