Er is de laatste weken heel wat te doen geweest over de neussprays met corticoïden in de laagste dosis. Die zijn nu voorschriftplichtig én dus ook deels terugbetaald. Ze zouden OTC worden en niet langer terugbetaald. Door ze in vrije verkoop te brengen zouden ze gemakkelijker verkrijgbaar zijn waardoor minder patiënten zouden kiezen voor een -vrij verkrijgbaar en verslavende - vaatvernauwende spray. Maar er kwam zware tegenreactie, vooral vanuit de hoek van de chronische patiënten die vreesden dat hun spraygebruik hen heel veel zou kosten.
MAF
Maggie De Block heeft nu besloten dat de neussprays op basis van corticoïden weliswaar als OTC zullen verkocht worden, maar ook nog als voorschriftplichtig - en terugbetaald - geneesmiddel. Een chronische patiënt die zijn spray door een arts voorgeschreven krijgt zal wel iets meer remgeld dan nu moeten betalen, maar omdat ze voorgeschreven worden, vallen ze onder de MAF. Dat wil zeggen dat patiënten die hoge gezondheidskosten hebben, beschermd worden. Boven een bepaalde grens betalen zij ook het remgeld niet meer. Die grens varieert naargelang het statuut van de patiënt of zijn inkomen.
Omdat er administratief heel wat moet geregeld worden, voorspelt Maggie De Block dat het pas in de tweede helft van 2017 zal zijn dat de neussprays met corticoïden voorschriftvrij zullen worden.
Dubbel statuut voor corticoïde neussprays

Désirée De Poot
Hoofdredacteur 'de Apotheker' en HealthCare Magazine
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block heeft besloten dat de neussprays met corticoïden een dubbel statuut krijgen. Ze zullen zowel vrij verkocht worden (OTC) als op voorschrift. Daardoor blijven ze op voorschrift terugbetaald. Het remgeld stijgt weliswaar een heel klein beetje, maar voor chronische patiënten die veel uitgaven hebben voor hun gezondheid, vallen ze onder de Maximumfactuur (MAF).

Er is de laatste weken heel wat te doen geweest over de neussprays met corticoïden in de laagste dosis. Die zijn nu voorschriftplichtig én dus ook deels terugbetaald. Ze zouden OTC worden en niet langer terugbetaald. Door ze in vrije verkoop te brengen zouden ze gemakkelijker verkrijgbaar zijn waardoor minder patiënten zouden kiezen voor een -vrij verkrijgbaar en verslavende - vaatvernauwende spray. Maar er kwam zware tegenreactie, vooral vanuit de hoek van de chronische patiënten die vreesden dat hun spraygebruik hen heel veel zou kosten.MAF Maggie De Block heeft nu besloten dat de neussprays op basis van corticoïden weliswaar als OTC zullen verkocht worden, maar ook nog als voorschriftplichtig - en terugbetaald - geneesmiddel. Een chronische patiënt die zijn spray door een arts voorgeschreven krijgt zal wel iets meer remgeld dan nu moeten betalen, maar omdat ze voorgeschreven worden, vallen ze onder de MAF. Dat wil zeggen dat patiënten die hoge gezondheidskosten hebben, beschermd worden. Boven een bepaalde grens betalen zij ook het remgeld niet meer. Die grens varieert naargelang het statuut van de patiënt of zijn inkomen. Omdat er administratief heel wat moet geregeld worden, voorspelt Maggie De Block dat het pas in de tweede helft van 2017 zal zijn dat de neussprays met corticoïden voorschriftvrij zullen worden.