Het Mercy Virtual Care Center in Amerika is het grote voorbeeld. Het heeft driehonderd werknemers in dienst, is 125.000 m2 groot maar heeft geen patiënten... Het werkt louter op consultaties op afstand. Er zijn dus geen wachtkamers, consultatieruimtes, medische beeldvorming, bedden of lijfelijk aanwezige patiënten. Wel werken er meer dan 300 medische professionals (zowel medici als paramedici) voor een computerscherm. Zij bewaken de toestand van patiënten in 38 ziekenhuizen in zeven staten. Ze adviseren van op afstand bij gespecialiseerde zorg op de spoedgevallendiensten, ze staan kleinere, lokale ziekenhuizen bij bij onder meer de onmiddellijke behandeling van beroertes en opgeleide verpleegkundigen geven advies bij infecties. De artsen houden ook contact met chronisch zieken zodat zij beter worden opgevolgd.

Een patiënt die ingelogd is, krijgt gegarandeerd deskundig advies binnen het halfuur, dag en nacht en ook tijdens de weekends. De resultaten van elk consult komen in het EPD van de patiënt.

Het Mercy Virtual Care Center in Amerika is het grote voorbeeld. Het heeft driehonderd werknemers in dienst, is 125.000 m2 groot maar heeft geen patiënten... Het werkt louter op consultaties op afstand. Er zijn dus geen wachtkamers, consultatieruimtes, medische beeldvorming, bedden of lijfelijk aanwezige patiënten. Wel werken er meer dan 300 medische professionals (zowel medici als paramedici) voor een computerscherm. Zij bewaken de toestand van patiënten in 38 ziekenhuizen in zeven staten. Ze adviseren van op afstand bij gespecialiseerde zorg op de spoedgevallendiensten, ze staan kleinere, lokale ziekenhuizen bij bij onder meer de onmiddellijke behandeling van beroertes en opgeleide verpleegkundigen geven advies bij infecties. De artsen houden ook contact met chronisch zieken zodat zij beter worden opgevolgd. Een patiënt die ingelogd is, krijgt gegarandeerd deskundig advies binnen het halfuur, dag en nacht en ook tijdens de weekends. De resultaten van elk consult komen in het EPD van de patiënt.