500 vluchtelingen zullen opgeleid worden tot zorgverlener in het Euroregionaal project 'In de Zorg - Uit de Zorgen'. De provincie Limburg werkt daarvoor samen met Nederlands-Limburg en Duitsland.Het b
Het project werd gisteren bekendgemaakt op het startevent in Hasselt. Acht Belgische, Nederlandse en Duitse organisaties - waaronder zorg, vluchtelingen- en vakorganisaties - zullen de kandidaten opleiden tot arbeidskrachten in de zorgsector. Naast de provincie Limburg stappen ook het Limburgs Platform voor Vluchtelingen, het Internationaal Comité, Familiehulp en het ACV mee in het project. De verschillende partners zullen hun ervaring en hun kennis uitwisselen.
Volgens het traject van 'In de Zorg - Uit de Zorgen' is de taal een noodzakelijke voorwaarde en moeten de vluchtelingen goed Nederlands leren spreken en een diploma op zak hebben. Dat kunnen ze realiseren door bijvoorbeeld eerst als huishoudhulp bij Familiehulp te werken, om vervolgens met voldoende taalkennnis een verdere opleiding in de zorg aan te vatten. Diverse stages moeten de opstap zijn naar een duurzame job.
'In de zorg - Uit de zorgen'heeft een projectbudget van bijna 2,2 miljoen euro, waarvan de helft wordt gesubsidieerd door Interreg Euregio Maas-Rijn, een samenwerkingsverband tussen de regio Aken, de provincie Luik, de Duitstalige Gemeenschap, Belgisch Limburg, en Nederlands Zuid- en Midden-Limburg.
Het project werd gisteren bekendgemaakt op het startevent in Hasselt. Acht Belgische, Nederlandse en Duitse organisaties - waaronder zorg, vluchtelingen- en vakorganisaties - zullen de kandidaten opleiden tot arbeidskrachten in de zorgsector. Naast de provincie Limburg stappen ook het Limburgs Platform voor Vluchtelingen, het Internationaal Comité, Familiehulp en het ACV mee in het project. De verschillende partners zullen hun ervaring en hun kennis uitwisselen.Volgens het traject van 'In de Zorg - Uit de Zorgen' is de taal een noodzakelijke voorwaarde en moeten de vluchtelingen goed Nederlands leren spreken en een diploma op zak hebben. Dat kunnen ze realiseren door bijvoorbeeld eerst als huishoudhulp bij Familiehulp te werken, om vervolgens met voldoende taalkennnis een verdere opleiding in de zorg aan te vatten. Diverse stages moeten de opstap zijn naar een duurzame job.'In de zorg - Uit de zorgen'heeft een projectbudget van bijna 2,2 miljoen euro, waarvan de helft wordt gesubsidieerd door Interreg Euregio Maas-Rijn, een samenwerkingsverband tussen de regio Aken, de provincie Luik, de Duitstalige Gemeenschap, Belgisch Limburg, en Nederlands Zuid- en Midden-Limburg.