Sommige geneesmiddelen leggen een te grote hypotheek op het ziekenhuisbudget. Dat vinden steeds meer ziekenhuisbestuurders. Zij stellen dat ze steeds meer de keuze krijgen: ofwel patiënten dure geneesmiddelen ontzeggen, ofwel financieel verzuipen. Zo zegt het AMC in Amsterdam dat het dit jaar alleen al afstevent op een tekort van meer dan 20 miljoen euro voor de uitgaven van dure geneesmiddelen.

Dat ziekenhuizen die keuze moeten maken, komt door een gewijzigde ziekenhuisfinanciering. In 2012 heeft de Nederlandse overheid bepaald dat bepaalde dure geneesmiddelen alleen nog maar door specialisten in ziekenhuizen mogen voorgeschreven worden. Die geneesmiddelen werden daarop opgenomen in de basisverzekering maar moesten betaald worden van het ziekenhuisbudget. De ziekenhuizen kregen er van de overheid compensatie voor.

Maar die compensatie dekt de uitgaven al lang niet meer. "Eigenlijk is het een succesverhaal", zegt professor Marcel Levi, voorzitter van de Raad van Bestuur van AMC Amsterdam op de NOS. "Er zijn veel goede en nieuwe geneesmiddelen opgenomen in de basisverzekering. Dat is goed nieuws. Maar de financiering van de dure middelen loopt achter de feiten aan. In het budget van 2015 is geen rekening gehouden met nieuwe geneesmiddelen die er dit jaar bij komen en dus ook met nieuwe patiënten die naar het ziekenhuis zullen komen voor een behandeling."

Sommige geneesmiddelen leggen een te grote hypotheek op het ziekenhuisbudget. Dat vinden steeds meer ziekenhuisbestuurders. Zij stellen dat ze steeds meer de keuze krijgen: ofwel patiënten dure geneesmiddelen ontzeggen, ofwel financieel verzuipen. Zo zegt het AMC in Amsterdam dat het dit jaar alleen al afstevent op een tekort van meer dan 20 miljoen euro voor de uitgaven van dure geneesmiddelen.Dat ziekenhuizen die keuze moeten maken, komt door een gewijzigde ziekenhuisfinanciering. In 2012 heeft de Nederlandse overheid bepaald dat bepaalde dure geneesmiddelen alleen nog maar door specialisten in ziekenhuizen mogen voorgeschreven worden. Die geneesmiddelen werden daarop opgenomen in de basisverzekering maar moesten betaald worden van het ziekenhuisbudget. De ziekenhuizen kregen er van de overheid compensatie voor.Maar die compensatie dekt de uitgaven al lang niet meer. "Eigenlijk is het een succesverhaal", zegt professor Marcel Levi, voorzitter van de Raad van Bestuur van AMC Amsterdam op de NOS. "Er zijn veel goede en nieuwe geneesmiddelen opgenomen in de basisverzekering. Dat is goed nieuws. Maar de financiering van de dure middelen loopt achter de feiten aan. In het budget van 2015 is geen rekening gehouden met nieuwe geneesmiddelen die er dit jaar bij komen en dus ook met nieuwe patiënten die naar het ziekenhuis zullen komen voor een behandeling."