Deze herbenoeming is een duidelijke erkenning van het werk van Nys, die in 2011 de eerste keer werd gevraagd voor deze European Group on Ethics. Nys was trouwens de eerste jurist die gevraagd werd om zich aan te sluiten bij deze groep. Hij was ook de eerste Vlaming. Tussen 1994 en 2000 was wel Gilbert Hottois (filosoof ULB) bij deze groep en tussen 2000 en 2005 Yvon Englert (gynaecoloog ULB).

De Group of advisors tot hthe EC on the ethical implications of biotechnolgy (GAEIB) werd in 1991 opgericht en is nu aan zijn zevende mandaat toe. De GAEIB telt nu 15 leden, van wie één Belg. De groep buigt zich over belangrijke ethische kwesties die in Europees verband worden uitgewerkt. Ze geeft adviezen die weliswaar niet bindend zijn, maar wel voor belangrijke implicaties op het terrein verantwoordelijk zijn.

Per mandaat worden er een vijftal adviezen uitgebracht. Dat kan gaan van klonen van prenatale diagnose, over gentherapie, weefselbanken, ICT-implantaten tot nanogeneeskunde.

In de aanstellingsbrief die Nys van Europees commissaris Carlos Moedas kreeg, stond letterlijk dat "President Jean-Claude Juncker en ik ervan overtuigd zijn dat uw professionele expertise en belangrijke ervaring de Europese Commissie zullen toelaten om een bijzonder hoogstaand en onafhankelijk advies te krijgen..."

Dit mandaat loopt af in 2020.

Deze herbenoeming is een duidelijke erkenning van het werk van Nys, die in 2011 de eerste keer werd gevraagd voor deze European Group on Ethics. Nys was trouwens de eerste jurist die gevraagd werd om zich aan te sluiten bij deze groep. Hij was ook de eerste Vlaming. Tussen 1994 en 2000 was wel Gilbert Hottois (filosoof ULB) bij deze groep en tussen 2000 en 2005 Yvon Englert (gynaecoloog ULB).De Group of advisors tot hthe EC on the ethical implications of biotechnolgy (GAEIB) werd in 1991 opgericht en is nu aan zijn zevende mandaat toe. De GAEIB telt nu 15 leden, van wie één Belg. De groep buigt zich over belangrijke ethische kwesties die in Europees verband worden uitgewerkt. Ze geeft adviezen die weliswaar niet bindend zijn, maar wel voor belangrijke implicaties op het terrein verantwoordelijk zijn. Per mandaat worden er een vijftal adviezen uitgebracht. Dat kan gaan van klonen van prenatale diagnose, over gentherapie, weefselbanken, ICT-implantaten tot nanogeneeskunde.In de aanstellingsbrief die Nys van Europees commissaris Carlos Moedas kreeg, stond letterlijk dat "President Jean-Claude Juncker en ik ervan overtuigd zijn dat uw professionele expertise en belangrijke ervaring de Europese Commissie zullen toelaten om een bijzonder hoogstaand en onafhankelijk advies te krijgen..." Dit mandaat loopt af in 2020.