Enkel gespecialiseerde borstcentra die aan de strenge kwaliteitsindicatoren van de Europese vereniging voor borstkankerspecialisten (Eusoma) voldoen, krijgen het certificaat. De doorlichting omvat alle aspecten van een borstkliniek: het aantal patiënten, het aantal en soort ingrepen, de diagnose, de behandeling, de opvolging en de revalidatie van de patiënten, de kwalificaties van de medewerkers, de psychosociale ondersteuning, de infrastructuur...

Een multidisciplinaire behandeling is een absolute must voor Eusoma. Studies wijzen uit dat patiëntes die in een multidisciplinair centrum behandeld worden 20 % meer overlevingskansen hebben. Ze lopen de helft minder kans op inadequate heelkunde, hebben negen keer meer kans op correcte axillaire heelkunde en 57% minder kans dat zich een lokaal recidief ontwikkelt.

Eusoma was de eerste organisatie in Europa die in het jaar 2000 startte met het vastleggen van richtlijnen en indicatoren voor goede borstkankerzorg. De Europese normen zijn veel strenger dan de Belgische. Zo moeten de chirurgen bij ons veel minder borstoperaties uitvoeren ( 30 tegenover 50 in Europa) en dat geldt enkel voor chirurg 1 en 2. Voor de andere chirurgen gelden in ons land geen minimumaantallen.

"Dat betekent dat in België veel patiënten geopereerd worden door een chirurg die veel minder borstoperaties uitvoert. Soms maar vijf per jaar en dat roept ernstige vragen op. Er zijn grote kwaliteitsverschillen in België, zelfs in eenzelfde stad heeft niet iedere vrouw evenveel overlevingskansen", duidt borstchirurg Birgit Carly van Borstkliniek ISALA.

Het UMC Sint-Pieter heeft dertig jaar ervaring in senologie en is een van de voorvechters van het eerste uur van hoge kwaliteitsnormen voor oncologische zorgprogramma's voor borstkanker en een multidisciplinaire aanpak.

In de borstkliniek ISALA, die in 2007 op campus César De Paepe opende, krijgt de patiënt een alomvattende zorg met een menselijk gezicht binnen een aanvaardbare tijd op één plek. De kliniek besteedt veel aandacht aan de levenskwaliteit en psychologische opvang van de patiënten. 80 % van de heelkundige ingrepen voor een tumor kleiner dan 5 cm die in ISALA worden uitgevoerd, zijn borstbesparend. Het Belgische gemiddelde is 60% (cijfers kankerregistratie).

ISALA is het enige gespecialiseerde borstcentrum voor Brussel en Wallonië - en een van de vijf in België - met het Europees Borstkankercertificaat. "Het is een mooie waardering voor de niet enkel technische maar ook menselijke kwaliteit van het werk van de om en bij de 40 medewerkers die constant naar verbetering streven", reageert dr. Fabienne Liebens, kliniekhoofd van ISALA. Om het certificaat te mogen behouden, wordt de kwaliteit van de zorgen jaarlijks geëvalueerd.

Enkel gespecialiseerde borstcentra die aan de strenge kwaliteitsindicatoren van de Europese vereniging voor borstkankerspecialisten (Eusoma) voldoen, krijgen het certificaat. De doorlichting omvat alle aspecten van een borstkliniek: het aantal patiënten, het aantal en soort ingrepen, de diagnose, de behandeling, de opvolging en de revalidatie van de patiënten, de kwalificaties van de medewerkers, de psychosociale ondersteuning, de infrastructuur...Een multidisciplinaire behandeling is een absolute must voor Eusoma. Studies wijzen uit dat patiëntes die in een multidisciplinair centrum behandeld worden 20 % meer overlevingskansen hebben. Ze lopen de helft minder kans op inadequate heelkunde, hebben negen keer meer kans op correcte axillaire heelkunde en 57% minder kans dat zich een lokaal recidief ontwikkelt.Eusoma was de eerste organisatie in Europa die in het jaar 2000 startte met het vastleggen van richtlijnen en indicatoren voor goede borstkankerzorg. De Europese normen zijn veel strenger dan de Belgische. Zo moeten de chirurgen bij ons veel minder borstoperaties uitvoeren ( 30 tegenover 50 in Europa) en dat geldt enkel voor chirurg 1 en 2. Voor de andere chirurgen gelden in ons land geen minimumaantallen."Dat betekent dat in België veel patiënten geopereerd worden door een chirurg die veel minder borstoperaties uitvoert. Soms maar vijf per jaar en dat roept ernstige vragen op. Er zijn grote kwaliteitsverschillen in België, zelfs in eenzelfde stad heeft niet iedere vrouw evenveel overlevingskansen", duidt borstchirurg Birgit Carly van Borstkliniek ISALA.Het UMC Sint-Pieter heeft dertig jaar ervaring in senologie en is een van de voorvechters van het eerste uur van hoge kwaliteitsnormen voor oncologische zorgprogramma's voor borstkanker en een multidisciplinaire aanpak.In de borstkliniek ISALA, die in 2007 op campus César De Paepe opende, krijgt de patiënt een alomvattende zorg met een menselijk gezicht binnen een aanvaardbare tijd op één plek. De kliniek besteedt veel aandacht aan de levenskwaliteit en psychologische opvang van de patiënten. 80 % van de heelkundige ingrepen voor een tumor kleiner dan 5 cm die in ISALA worden uitgevoerd, zijn borstbesparend. Het Belgische gemiddelde is 60% (cijfers kankerregistratie).ISALA is het enige gespecialiseerde borstcentrum voor Brussel en Wallonië - en een van de vijf in België - met het Europees Borstkankercertificaat. "Het is een mooie waardering voor de niet enkel technische maar ook menselijke kwaliteit van het werk van de om en bij de 40 medewerkers die constant naar verbetering streven", reageert dr. Fabienne Liebens, kliniekhoofd van ISALA. Om het certificaat te mogen behouden, wordt de kwaliteit van de zorgen jaarlijks geëvalueerd.