De Universiteit Gent (UGent) is een van de belangrijkste universitaire instellingen in Vlaanderen en behoort tot de top-50 van de meest innovatieve universiteiten wereldwijd. Het Universitair Ziekenhuis Gent (UZ Gent) is met ruim 3.000 patiënten per dag, en meer dan 6.000 medewerkers een van de grootste en meest gespecialiseerde ziekenhuizen in Vlaanderen. Samen hebben ze met Janssen de afgelopen jaren in specifieke domeinen een nauwe samenwerking uitgebouwd. De partners diepen deze samenwerking nu verder uit op verschillende domeinen waaronder op het vlak van onder andere big data, klinische studies, kankeronderzoek, nanomedicijnen en slimme productiemethoden.

Prof. Rik Van de Walle, rector van de UGent, noemt de verdieping van groot belang. "Deze samenwerking is een game-changer, geen gewoon uitwisselingsprogramma, we gaan voor een langdurige gezamenlijke innovatie-aanpak met in fine één doel: patiënten beter maken."

"We willen wetenschappelijke kennis en talent uitwisselen op gebieden met een aanzienlijk potentieel om ziekten op nieuwe manieren te behandelen, onderscheppen en voorkomen. Door samen te werken aan innovatie op verschillende vlakken met gerenommeerde universiteiten en universitaire ziekenhuizen zoals de UGent en het UZ Gent kunnen we een betekenisvol verschil maken en verder werken aan medische innovatie in België, Europa en de wereld", Stef Heylen, Managing Director, Janssen Pharmaceutica.

Innovatie op 10 vlakken

De raakvlakken tussen de organisaties resulteerde in 10 innovatiedomeinen:

  • 1. Innovatie in opzet en uitvoeren van klinische studies
  • 2. Het zorgpad van de patiënt verbeteren
  • 3. Big data inzetten bij wetenschappelijk onderzoek
  • 4. Onderzoek versnellen naar immunologische en inflammatoire aandoeningen
  • 5. Onderzoek versnellen naar onco/hematologische aandoeningen met focus op preventie en interceptie
  • 6. Het ontrafelen van ziektemechanismen en de ontwikkeling van inhibitoren en vaccins voor respiratoire infecties, virale hepatitis, hiv en Ebola
  • 7. Een biobank uitbouwen ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek
  • 8. Innovatieve farmaceutische productietechnologieën ontwikkelen
  • 9. Het potentieel van nanogeneesmiddelen uitdiepen
  • 10. De inzet van digitale toepassingen ter ondersteuning van gezond ouder worden, van diagnose, behandeling en zorg in geval van ziekte.

Naast de 10 innovatiedomeinen werken de partijen samen aan het stimuleren van een open innovatieklimaat binnen de gezondheidszorg en het ontwikkelen van toekomstig talent.

"Met deze hernieuwde samenwerkingsovereenkomst engageert Janssen zich om samen oplossingen te zoeken voor de meest complexe medische uitdagingen en hiervoor het beste talent te mobiliseren", besluit Sonja Willems, Managing Director van Janssen Benelux.

De Universiteit Gent (UGent) is een van de belangrijkste universitaire instellingen in Vlaanderen en behoort tot de top-50 van de meest innovatieve universiteiten wereldwijd. Het Universitair Ziekenhuis Gent (UZ Gent) is met ruim 3.000 patiënten per dag, en meer dan 6.000 medewerkers een van de grootste en meest gespecialiseerde ziekenhuizen in Vlaanderen. Samen hebben ze met Janssen de afgelopen jaren in specifieke domeinen een nauwe samenwerking uitgebouwd. De partners diepen deze samenwerking nu verder uit op verschillende domeinen waaronder op het vlak van onder andere big data, klinische studies, kankeronderzoek, nanomedicijnen en slimme productiemethoden.Prof. Rik Van de Walle, rector van de UGent, noemt de verdieping van groot belang. "Deze samenwerking is een game-changer, geen gewoon uitwisselingsprogramma, we gaan voor een langdurige gezamenlijke innovatie-aanpak met in fine één doel: patiënten beter maken.""We willen wetenschappelijke kennis en talent uitwisselen op gebieden met een aanzienlijk potentieel om ziekten op nieuwe manieren te behandelen, onderscheppen en voorkomen. Door samen te werken aan innovatie op verschillende vlakken met gerenommeerde universiteiten en universitaire ziekenhuizen zoals de UGent en het UZ Gent kunnen we een betekenisvol verschil maken en verder werken aan medische innovatie in België, Europa en de wereld", Stef Heylen, Managing Director, Janssen Pharmaceutica.Innovatie op 10 vlakkenDe raakvlakken tussen de organisaties resulteerde in 10 innovatiedomeinen:Naast de 10 innovatiedomeinen werken de partijen samen aan het stimuleren van een open innovatieklimaat binnen de gezondheidszorg en het ontwikkelen van toekomstig talent. "Met deze hernieuwde samenwerkingsovereenkomst engageert Janssen zich om samen oplossingen te zoeken voor de meest complexe medische uitdagingen en hiervoor het beste talent te mobiliseren", besluit Sonja Willems, Managing Director van Janssen Benelux.