In zijn onderzoek gaat hij op zoek naar nieuwe geneesmiddelen die de zware en toxische chemotherapie, die op dit moment gebruikt wordt voor de behandeling van leukemie bij kinderen, geheel of gedeeltelijk zouden kunnen vervangen. Kinderen die een chemotherapie behandeling hebben ondergaan tijdens hun jeugd, zullen op latere leeftijd vaak problemen ondervinden als gevolg van de toxische neveneffecten van deze behandelingen (onvruchtbaarheid, verlaagde intellectuele capaciteit en een verhoogde kans op de ontwikkeling van een secundaire tumor).

Deze 'Swiss Bridge Award' stelt Pieter Van Vlierberghe in staat om de werking van een nieuw geneesmiddel beter te begrijpen en na te gaan waarom deze nieuwe molecule bij het ene kind werkt en bij een ander kind niet. Met deze prijs hoopt de onderzoeker bij te dragen aan een gezondere toekomst voor kinderen met leukemie.

In zijn onderzoek gaat hij op zoek naar nieuwe geneesmiddelen die de zware en toxische chemotherapie, die op dit moment gebruikt wordt voor de behandeling van leukemie bij kinderen, geheel of gedeeltelijk zouden kunnen vervangen. Kinderen die een chemotherapie behandeling hebben ondergaan tijdens hun jeugd, zullen op latere leeftijd vaak problemen ondervinden als gevolg van de toxische neveneffecten van deze behandelingen (onvruchtbaarheid, verlaagde intellectuele capaciteit en een verhoogde kans op de ontwikkeling van een secundaire tumor). Deze 'Swiss Bridge Award' stelt Pieter Van Vlierberghe in staat om de werking van een nieuw geneesmiddel beter te begrijpen en na te gaan waarom deze nieuwe molecule bij het ene kind werkt en bij een ander kind niet. Met deze prijs hoopt de onderzoeker bij te dragen aan een gezondere toekomst voor kinderen met leukemie.