'Once upon in the Kempen...' Zo begon John Thoeng, diensthoofd cardiologie in Turnhout en enthousiast voortrekker van dit initiatief zijn discours. Alles begon eigenlijk in 2005 toen het KCE in een haast vernietigend rapport liet weten dat wie in de Kempen woont en ernstige hartproblemen kreeg, een kleinere kans op korte en langdurige overleving had. "Wij moesten dus de zorg naar de Kempen halen, niet omgekeerd", stelde dr Thoeng vast. "We hadden de know-how, maar niet de infrastructuur..." Het idee groeide en resulteerde in 2013 in een officiële samenwerking met het UZ Gasthuisberg in Leuven. De trein was vertrokken en uiteindelijk verenigden de 19 cardiologen van drie ziekenhuizen (Turnhout, Herentals en Mol) zich in één overkoepelende associatie, ook financieel. De artsen dragen bovendien 50 procent van de financiële verantwoordelijkheid, "in goede en in kwade dagen", lacht dr. Guy Peeters, om er meteen aan toe te voegen dat er wel een systeem is afgesproken waardoor bij verlies artsen het schip niet kunnen verlaten.

"De enige manier om een project zoals dit te laten slagen, is op basis van gelijkwaardigheid", zeggen ook René Daemen (alg. dir. H Hartziekenhuis) en Rudy Van Ballaer (alg. dir. AZ Herentals). Elk ziekenhuis draagt zijn steentje naar vermogen bij. De MUGdiensten en de PIT van Mol rijden bij een STEMI rechtstreeks naar het Hartcentrum, wat heel veel tijd bespaart en in noodgevallen staat een helikopter van het UZ Leuven klaar voor dringend patiëntenvervoer.

"Grootste struikelblokken waren het niet-bestaand juridisch kader, het systeem van totale gelijkwaardigheid en het financieel engagement dat daarmee samenhangt", verduidelijkt dr. Jo Leysen, algemeen directeur van het AZ Turnhout.

"Dit project is in die zin nog maar een begin. En ja, er zijn plannen voor gelijkaardige samenwerkingsprojecten in de toekomst.

'Once upon in the Kempen...' Zo begon John Thoeng, diensthoofd cardiologie in Turnhout en enthousiast voortrekker van dit initiatief zijn discours. Alles begon eigenlijk in 2005 toen het KCE in een haast vernietigend rapport liet weten dat wie in de Kempen woont en ernstige hartproblemen kreeg, een kleinere kans op korte en langdurige overleving had. "Wij moesten dus de zorg naar de Kempen halen, niet omgekeerd", stelde dr Thoeng vast. "We hadden de know-how, maar niet de infrastructuur..." Het idee groeide en resulteerde in 2013 in een officiële samenwerking met het UZ Gasthuisberg in Leuven. De trein was vertrokken en uiteindelijk verenigden de 19 cardiologen van drie ziekenhuizen (Turnhout, Herentals en Mol) zich in één overkoepelende associatie, ook financieel. De artsen dragen bovendien 50 procent van de financiële verantwoordelijkheid, "in goede en in kwade dagen", lacht dr. Guy Peeters, om er meteen aan toe te voegen dat er wel een systeem is afgesproken waardoor bij verlies artsen het schip niet kunnen verlaten. "De enige manier om een project zoals dit te laten slagen, is op basis van gelijkwaardigheid", zeggen ook René Daemen (alg. dir. H Hartziekenhuis) en Rudy Van Ballaer (alg. dir. AZ Herentals). Elk ziekenhuis draagt zijn steentje naar vermogen bij. De MUGdiensten en de PIT van Mol rijden bij een STEMI rechtstreeks naar het Hartcentrum, wat heel veel tijd bespaart en in noodgevallen staat een helikopter van het UZ Leuven klaar voor dringend patiëntenvervoer. "Grootste struikelblokken waren het niet-bestaand juridisch kader, het systeem van totale gelijkwaardigheid en het financieel engagement dat daarmee samenhangt", verduidelijkt dr. Jo Leysen, algemeen directeur van het AZ Turnhout. "Dit project is in die zin nog maar een begin. En ja, er zijn plannen voor gelijkaardige samenwerkingsprojecten in de toekomst.