De meerkikker is pas in ons land sedert december 1975 toen een Bulgaarse truckchauffeur op weg van het Franse Bourg-en-Bresse, waar hij een lading kikkers had afgeleverd die als kikkerbillen in de restaurants zouden geserveerd worden, in zijn laadruimte een paar achtergebleven kikkers spotte. Hij borstelde de beestjes in Wetteren uit de laadruimte en het kwaad was geschied. De eerste officiële waarneming zou nog tot 1997 moeten wachten.

Vreemd genoeg is de meerkikker een beschermde soort. Dat komt door het 'Soortenbesluit' van de Vlaamse overheid die alle inheemse kikkers beschermt. Maar de meerkikker lijkt zo sterk op de inheemse bastaardkikker waardoor de overheid niets anders kon dan ook de exotische meerkikker in het besluit op te nemen. Want anders zou de onschuldige bastaardkikker snel uitgeroeid zijn.
Eén kleine troost : hun gekwaak stopt in juli...

De meerkikker is pas in ons land sedert december 1975 toen een Bulgaarse truckchauffeur op weg van het Franse Bourg-en-Bresse, waar hij een lading kikkers had afgeleverd die als kikkerbillen in de restaurants zouden geserveerd worden, in zijn laadruimte een paar achtergebleven kikkers spotte. Hij borstelde de beestjes in Wetteren uit de laadruimte en het kwaad was geschied. De eerste officiële waarneming zou nog tot 1997 moeten wachten. Vreemd genoeg is de meerkikker een beschermde soort. Dat komt door het 'Soortenbesluit' van de Vlaamse overheid die alle inheemse kikkers beschermt. Maar de meerkikker lijkt zo sterk op de inheemse bastaardkikker waardoor de overheid niets anders kon dan ook de exotische meerkikker in het besluit op te nemen. Want anders zou de onschuldige bastaardkikker snel uitgeroeid zijn. Eén kleine troost : hun gekwaak stopt in juli...