Leefmilieu Brussel wil tegen 2020 het Good Food label aan 40 'kantines' uitreiken. Er zijn vandaag meer dan 2.500 grootkeukens in de hoofdstad. De voornaamste werkpunten voor de kandidaat-kantines zijn de (te) grote vleesporties, dat er nog te weinig biologische producten gebruikt worden en dat er meer inspanningen mogelijk zijn in de strijd tegen voedselverspilling.

In maart van dit jaar kregen de eerste 8 grootkeukens in Brussel het Good Food label. Nu krijgt ook het Koning Boudewijntehuis in Woluwe label. De ISS-keuken maakt iedere dag eten klaar voor de ruim 200 bewoners. Het Koning Boudewijntehuis kreeg goede punten omdat er op een bijzonder duurzame manier wordt gewerkt. En dat gaat verder dan het correct bewaren van de producten of het werken met correcte ingrediënten.

Samen kozen het Koning Boudewijntehuis en ISS bewust om de meest ingrijpende aanpassingen te doen in overleg met de bewoners.

"Vooraleer we vegetarische gerechten op de kaart te zetten, hebben we de bewoners uitgenodigd om die eens te komen proeven. We schotelden hen een vegetarische spaghetti bolognaise voor, en een klassieke versie," zegt Stef Lemm, cateringverantwoordelijke van ISS België

In de keuken staat duurzaamheid in alles centraal. Bij het aankopen van ingrediënten en het bereiden van maaltijden gaat ISS zorgvuldig te werk om nodeloze overschotten te vermijden. Voor het verwerken van het groenafval is er een compostbak geïnstalleerd.

"We zetten nu ook geen flessen water meer op tafel. De bewoners van het Koning Boudewijntehuis krijgen fris kraantjeswater, dat we ook met vers fruit extra smaak geven. Dat betekent dat op jaarbasis een besparing van 18.000 flessen." Stef Lemm

Sinds 2008 biedt Leefmilieu Brussel een begeleidingsprogramma aan om grootkeukens te leren werken aan alternatieven voor dierlijke eiwitten, om lokale seizoensproducten te gebruiken en om tips te geven tegen verspilling. In 2016 kwam daar het Good Food label bij, een kwaliteitslabel om de beste leerlingen van de klas te belonen.

"Het aanbieden van menu's die het milieu respecteren, zowel in de kantines op scholen als in bedrijven of rusthuizen, zet de consument ertoe aan zich bewust te worden van het belang om gezonde en seizoensgebonden producten te eten, zijn vleesconsumptie bij te houden, eerder voor lokale producten te kiezen, ... Met de invoering van dit label willen we dus duidelijk ook een echte Good Food-cultuur tot stand brengen," legt Céline Fremault, Brusselse Minister van Leefmilieu uit.

Leefmilieu Brussel wil tegen 2020 het Good Food label aan 40 'kantines' uitreiken. Er zijn vandaag meer dan 2.500 grootkeukens in de hoofdstad. De voornaamste werkpunten voor de kandidaat-kantines zijn de (te) grote vleesporties, dat er nog te weinig biologische producten gebruikt worden en dat er meer inspanningen mogelijk zijn in de strijd tegen voedselverspilling.In maart van dit jaar kregen de eerste 8 grootkeukens in Brussel het Good Food label. Nu krijgt ook het Koning Boudewijntehuis in Woluwe label. De ISS-keuken maakt iedere dag eten klaar voor de ruim 200 bewoners. Het Koning Boudewijntehuis kreeg goede punten omdat er op een bijzonder duurzame manier wordt gewerkt. En dat gaat verder dan het correct bewaren van de producten of het werken met correcte ingrediënten.Samen kozen het Koning Boudewijntehuis en ISS bewust om de meest ingrijpende aanpassingen te doen in overleg met de bewoners."Vooraleer we vegetarische gerechten op de kaart te zetten, hebben we de bewoners uitgenodigd om die eens te komen proeven. We schotelden hen een vegetarische spaghetti bolognaise voor, en een klassieke versie," zegt Stef Lemm, cateringverantwoordelijke van ISS BelgiëIn de keuken staat duurzaamheid in alles centraal. Bij het aankopen van ingrediënten en het bereiden van maaltijden gaat ISS zorgvuldig te werk om nodeloze overschotten te vermijden. Voor het verwerken van het groenafval is er een compostbak geïnstalleerd."We zetten nu ook geen flessen water meer op tafel. De bewoners van het Koning Boudewijntehuis krijgen fris kraantjeswater, dat we ook met vers fruit extra smaak geven. Dat betekent dat op jaarbasis een besparing van 18.000 flessen." Stef LemmSinds 2008 biedt Leefmilieu Brussel een begeleidingsprogramma aan om grootkeukens te leren werken aan alternatieven voor dierlijke eiwitten, om lokale seizoensproducten te gebruiken en om tips te geven tegen verspilling. In 2016 kwam daar het Good Food label bij, een kwaliteitslabel om de beste leerlingen van de klas te belonen."Het aanbieden van menu's die het milieu respecteren, zowel in de kantines op scholen als in bedrijven of rusthuizen, zet de consument ertoe aan zich bewust te worden van het belang om gezonde en seizoensgebonden producten te eten, zijn vleesconsumptie bij te houden, eerder voor lokale producten te kiezen, ... Met de invoering van dit label willen we dus duidelijk ook een echte Good Food-cultuur tot stand brengen," legt Céline Fremault, Brusselse Minister van Leefmilieu uit.