Volgens een protocolakkoord van de Interministeriële Conferentie van 24 februari 2014 mag Vlaanderen vijf extra PET-scans een erkenning geven.
Freya Saeys wees op de urgentie van het dossier: "Het is zeer belangrijk dat Vlaanderen deze PET-scanners zo snel mogelijk kan toewijzen en dat de criteria in de toekomst duidelijkheid bieden voor de ziekenhuizen." De Lebbeekse huisarts wees er ook op dat de federale overheid de terugbetaling van de PET-onderzoek ondertussen aanpaste. De nieuwe regels gelden sinds 1 januari van dit jaar.

Nieuwe basis

Minister Vandeurzen wees evenwel op de complexiteit van het dossier. Door Zesde Staathervorming is de investering in zware apparatuur een bevoegdheid van de Gemeenschappen geworden. Die moeten daar een begroting voor opstellen en een reglementaire basis creëren. Vlaanderen moet met een stuk financiering over de brug komen.

Daarnaast moest de Vlaamse overheid criteria voor de toewijzing van scanners uitwerken. Vlaanderen geeft daarbij de voorrang aan netwerken: de PET-scanners zullen worden toegewezen met het oog op gestructureerde samenwerkingsverbanden. Voor de uitwerking van de criteria werd overleg gepleegd met de ziekenhuiskoepels en met de artsen.

Beroepprocedures kunnen proces vertragen

De financieringsregel en de criteria voor de toewijzing zijn wel zo goed als rond, stelt minister Vandeurzen. Hij hoopt om ze binnenkort op de agenda van de Vlaamse regering te kunnen plaatsen. Om perverse effecten te voorkomen, zullen de aanvragen als groep bekeken worden. Jo Vandeurzen hoopt die procedure midden dit jaar af te ronden.

Maar er zullen wel meer dan vijf aanvragen binnenkomen, meent de minister. Hij verwacht dat ziekenhuizen van wie het dossier wordt afgewezen, daartegen nog in beroep zullen gaan. Dat zal wellicht voor verdere vertraging zorgen.

"Mijn bekommernis is vooral dat de wachtlijsten voor patiënten ondertussen enkel zullen toenemen", reageert Freya Saeys als besluit "en dat mensen als gevolg veel langer moeten wachten op hun diagnose. Daarom blijf ik pleiten voor urgentie in het belang van de gezondheid van de patiënt."

Volgens een protocolakkoord van de Interministeriële Conferentie van 24 februari 2014 mag Vlaanderen vijf extra PET-scans een erkenning geven. Freya Saeys wees op de urgentie van het dossier: "Het is zeer belangrijk dat Vlaanderen deze PET-scanners zo snel mogelijk kan toewijzen en dat de criteria in de toekomst duidelijkheid bieden voor de ziekenhuizen." De Lebbeekse huisarts wees er ook op dat de federale overheid de terugbetaling van de PET-onderzoek ondertussen aanpaste. De nieuwe regels gelden sinds 1 januari van dit jaar. Nieuwe basis Minister Vandeurzen wees evenwel op de complexiteit van het dossier. Door Zesde Staathervorming is de investering in zware apparatuur een bevoegdheid van de Gemeenschappen geworden. Die moeten daar een begroting voor opstellen en een reglementaire basis creëren. Vlaanderen moet met een stuk financiering over de brug komen. Daarnaast moest de Vlaamse overheid criteria voor de toewijzing van scanners uitwerken. Vlaanderen geeft daarbij de voorrang aan netwerken: de PET-scanners zullen worden toegewezen met het oog op gestructureerde samenwerkingsverbanden. Voor de uitwerking van de criteria werd overleg gepleegd met de ziekenhuiskoepels en met de artsen. Beroepprocedures kunnen proces vertragen De financieringsregel en de criteria voor de toewijzing zijn wel zo goed als rond, stelt minister Vandeurzen. Hij hoopt om ze binnenkort op de agenda van de Vlaamse regering te kunnen plaatsen. Om perverse effecten te voorkomen, zullen de aanvragen als groep bekeken worden. Jo Vandeurzen hoopt die procedure midden dit jaar af te ronden. Maar er zullen wel meer dan vijf aanvragen binnenkomen, meent de minister. Hij verwacht dat ziekenhuizen van wie het dossier wordt afgewezen, daartegen nog in beroep zullen gaan. Dat zal wellicht voor verdere vertraging zorgen. "Mijn bekommernis is vooral dat de wachtlijsten voor patiënten ondertussen enkel zullen toenemen", reageert Freya Saeys als besluit "en dat mensen als gevolg veel langer moeten wachten op hun diagnose. Daarom blijf ik pleiten voor urgentie in het belang van de gezondheid van de patiënt."