Meer kwaliteit voor dezelfde prijs, dus... En dat is precies wat zes zorgverzekeraars met Santeon zijn overeengekomen. Santeon is een samenwerkingsverband tussen zeven topziekenhuizen in Nederland. Zij zullen vanaf nu beloond worden naar kwaliteit, iets wat in Nederland nieuw is aangezien ook daar per prestatie wordt vergoed. In het nieuwe contract - waarin dus zes van de negen zorgverzekeraars instappen - worden de ziekenhuizen beloond als ze onderling samenwerken om de borstkankerzorg te verbeteren. Naarmate de kwaliteit van de zorg verbetert, krijgen ze meer centen. Kwaliteit wordt niet alleen nagegaan via medische criteria - zoals het aantal keer dat een borstsparende operatie wordt uitgevoerd zonder opname, maar ook via de klanttevredenheid.

De contracten zijn voor drie jaar afgesloten en zijn 60 miljoen euro waard. In de ziekenhuizen worden zo'n 2.000 nieuwe borstkankerpatiënten per jaar behandeld. Klein detail: het initiatief tot deze nieuwe verloning kwam van de ziekenhuizen zelf.

Meer kwaliteit voor dezelfde prijs, dus... En dat is precies wat zes zorgverzekeraars met Santeon zijn overeengekomen. Santeon is een samenwerkingsverband tussen zeven topziekenhuizen in Nederland. Zij zullen vanaf nu beloond worden naar kwaliteit, iets wat in Nederland nieuw is aangezien ook daar per prestatie wordt vergoed. In het nieuwe contract - waarin dus zes van de negen zorgverzekeraars instappen - worden de ziekenhuizen beloond als ze onderling samenwerken om de borstkankerzorg te verbeteren. Naarmate de kwaliteit van de zorg verbetert, krijgen ze meer centen. Kwaliteit wordt niet alleen nagegaan via medische criteria - zoals het aantal keer dat een borstsparende operatie wordt uitgevoerd zonder opname, maar ook via de klanttevredenheid.De contracten zijn voor drie jaar afgesloten en zijn 60 miljoen euro waard. In de ziekenhuizen worden zo'n 2.000 nieuwe borstkankerpatiënten per jaar behandeld. Klein detail: het initiatief tot deze nieuwe verloning kwam van de ziekenhuizen zelf.