Het Nederlandse ziekenhuis Rijnstate in de stad Arnhem gaat vanaf vandaag personeel uitlenen aan andere ziekenhuizen in de regio die een personeelstekort hebben. In eerste instantie maken enkel operatieassistenten de overstap.
Het initiatief moet helpen om de zorg in de regio toegankelijk te houden en wachtlijsten te beperken. "Er zijn grote tekorten in de regio, net zoals in heel Nederland", zegt teammanager OKC Chirurgie Mirjam de Stigter aan de NOS. "En toen hebben we bedacht: wat zouden we kunnen aanbieden voor onze medewerkers en zouden zij het interessant vinden om eens in een ander ziekenhuis te gaan kijken? Een heel aantal medewerkers werd daar best enthousiast van". Zeker tien medewerkers hebben zich tot nu toe aangemeld, volgens De Stigter. Zij gaan tot drie maanden in een ander ziekenhuis in de regio werken om het personeelstekort op te vangen.
Bijkomend voordeel is volgens het ziekenhuis de mogelijkheid om nieuwe inzichten te krijgen, doordat kennis en ervaringen tussen ziekenhuizen wordt uitgewisseld.
Topklinisch ziekenhuis
De reden waarom het Arnhemse ziekenhuis zelf geen personeelstekort heeft ligt volgens De Stigter aan het feit dat het ziekenhuis veel aandacht heeft voor het welzijn van zijn medewerkers, en tegelijk een 'topklinisch ziekenhuis' is. "Hierdoor zijn we niet te groot, maar ook niet te klein", aldus De Stigter. Topklinische ziekenhuizen in Nederland vormen een aparte categorie, naast algemene en academische ziekenhuizen. Naast basiszorg voeren topklinische ziekenhuizen complexe zorgtaken uit en werken ze nauw samen met academische ziekenhuizen.
Het initiatief moet helpen om de zorg in de regio toegankelijk te houden en wachtlijsten te beperken. "Er zijn grote tekorten in de regio, net zoals in heel Nederland", zegt teammanager OKC Chirurgie Mirjam de Stigter aan de NOS. "En toen hebben we bedacht: wat zouden we kunnen aanbieden voor onze medewerkers en zouden zij het interessant vinden om eens in een ander ziekenhuis te gaan kijken? Een heel aantal medewerkers werd daar best enthousiast van". Zeker tien medewerkers hebben zich tot nu toe aangemeld, volgens De Stigter. Zij gaan tot drie maanden in een ander ziekenhuis in de regio werken om het personeelstekort op te vangen.Bijkomend voordeel is volgens het ziekenhuis de mogelijkheid om nieuwe inzichten te krijgen, doordat kennis en ervaringen tussen ziekenhuizen wordt uitgewisseld.Topklinisch ziekenhuisDe reden waarom het Arnhemse ziekenhuis zelf geen personeelstekort heeft ligt volgens De Stigter aan het feit dat het ziekenhuis veel aandacht heeft voor het welzijn van zijn medewerkers, en tegelijk een 'topklinisch ziekenhuis' is. "Hierdoor zijn we niet te groot, maar ook niet te klein", aldus De Stigter. Topklinische ziekenhuizen in Nederland vormen een aparte categorie, naast algemene en academische ziekenhuizen. Naast basiszorg voeren topklinische ziekenhuizen complexe zorgtaken uit en werken ze nauw samen met academische ziekenhuizen.