Vanaf 1 februari hebben heel wat specialisten een eigen nomenclatuurcode gekregen voor de raadplegingen van hún discipline. Tegelijk gingen er voor de nefrologen nieuwe bevoegdheidscodes in. "Er worden ons heel wat problemen gemeld om deze nummers te tarifiëren/factureren", lieten nefrologen van Kartel/ASGB weten.

Blijkbaar zijn de nieuwe bevoegdheidscodes een eenzijdige beslissing van het Riziv. "Dit gebeurde zonder enig overleg met om het even welke van de betrokken partijen."

"De ziekenhuizen hebben ook geen tijd gehad om de tarificatie/facturatieprogramma's aan te passen. De ziekenfondsen waren evenmin op de hoogte."

"Tijdens de vergadering van de werkgroep inwendige geneeskunde van de TGR van 1 februari hebben we dit aangekaart", meldden ze ten slotte.

De ziekenfondsen hadden een voorlopig gedoogbeleid beloofd maar de problemen met de facturatieprogramma in ziekenhuizen en dergelijke zijn daarmee niet van de baan.

Ook de Bvas signaleerde ons het probleem. Het Riziv gaf de vergissing toe en stuurde de nefrologen een brief om de fout recht te zetten.

De beslissing om de bevoegdheidscodes te veranderen werd in de schoot van het Riziv in de tweede helft van november genomen. Er waren bovendien complicaties omdat nefrologen met een dubbele erkenning nog aparte codes moesten krijgen.

Pas 1 februari kreeg de Dienst Geneeskundige Verzorging de gegevens doorgespeeld over de betrokken nefrologen en kon de dienst de 422 artsen met de bevoegdheidscode 580 verwittigen, stelt de brief. De 19 specialisten me apart bevoegdheidscodes kregen het bericht nog later.

"We zijn ons bewust dat deze zeer late communicatie op het terrein voor heel wat problemen kan zorgen en eveneens ongerustheid geeft", geeft de dienst toe.

Van 1 februari tot en met 28 februari 2022 laat het Riziv darom nog toe dat nefrologen hun oude bevoegdheidscodes nog gebruiken - ook voor de nieuwe verstrekkingen 101592 en 101614. Maar vanaf 1 maart 2022 zullen alleen nog de nieuwe RIZIV-nummers aanvaard worden.

"We zullen alles in het werk stellen om in de toekomst onze communicatie rond bevoegdheidscodes te optimaliseren", belooft het Riziv in de brief.

Vanaf 1 februari hebben heel wat specialisten een eigen nomenclatuurcode gekregen voor de raadplegingen van hún discipline. Tegelijk gingen er voor de nefrologen nieuwe bevoegdheidscodes in. "Er worden ons heel wat problemen gemeld om deze nummers te tarifiëren/factureren", lieten nefrologen van Kartel/ASGB weten. Blijkbaar zijn de nieuwe bevoegdheidscodes een eenzijdige beslissing van het Riziv. "Dit gebeurde zonder enig overleg met om het even welke van de betrokken partijen." "De ziekenhuizen hebben ook geen tijd gehad om de tarificatie/facturatieprogramma's aan te passen. De ziekenfondsen waren evenmin op de hoogte." "Tijdens de vergadering van de werkgroep inwendige geneeskunde van de TGR van 1 februari hebben we dit aangekaart", meldden ze ten slotte. De ziekenfondsen hadden een voorlopig gedoogbeleid beloofd maar de problemen met de facturatieprogramma in ziekenhuizen en dergelijke zijn daarmee niet van de baan. Ook de Bvas signaleerde ons het probleem. Het Riziv gaf de vergissing toe en stuurde de nefrologen een brief om de fout recht te zetten. De beslissing om de bevoegdheidscodes te veranderen werd in de schoot van het Riziv in de tweede helft van november genomen. Er waren bovendien complicaties omdat nefrologen met een dubbele erkenning nog aparte codes moesten krijgen. Pas 1 februari kreeg de Dienst Geneeskundige Verzorging de gegevens doorgespeeld over de betrokken nefrologen en kon de dienst de 422 artsen met de bevoegdheidscode 580 verwittigen, stelt de brief. De 19 specialisten me apart bevoegdheidscodes kregen het bericht nog later. "We zijn ons bewust dat deze zeer late communicatie op het terrein voor heel wat problemen kan zorgen en eveneens ongerustheid geeft", geeft de dienst toe. Van 1 februari tot en met 28 februari 2022 laat het Riziv darom nog toe dat nefrologen hun oude bevoegdheidscodes nog gebruiken - ook voor de nieuwe verstrekkingen 101592 en 101614. Maar vanaf 1 maart 2022 zullen alleen nog de nieuwe RIZIV-nummers aanvaard worden. "We zullen alles in het werk stellen om in de toekomst onze communicatie rond bevoegdheidscodes te optimaliseren", belooft het Riziv in de brief.