De Universiteit van Hasselt heeft al lang een zeer strikt beleid als het gaat om het wetenschappelijke gebruik van lichamen. De studenten werken er met gebalsemde lichaamsdelen die een jaar of twee meegaan. Zo wordt er ergonomisch omgegaan met lijken. Tot nog toe had de UHasselt plaats voor 60 lichamen. Nu wordt het mortuarium vergroot en uitgebreid met een 'surgical training and research center', een trainings- en onderzoekscentrum voor chirurgen met ruimte voor 30 extra lichamen. Het is de bedoeling dat - vooral jonge - chirurgen kunnen oefenen op die lichamen: ze kunnen nieuwe of geëvolueerde chirurgische technieken of nieuwe types implantaten uitproberen. Er zal ook niet langer louter gewerkt worden met gebalsemde lichamen, maar ook met verse kadavers.

Eerst komen de orthopedisch chirurgen aan de beurt, later komen daar nog de neurochirurgen en de hart-, vaat- en darmchirurgen bij. Zowel artsen van Jessa als van ZOL zullen er mogen komen oefenen, maar de oefenruimte zal ook beschikbaar zijn voor artsen van andere regionale ziekenhuizen.

De Universiteit van Hasselt heeft al lang een zeer strikt beleid als het gaat om het wetenschappelijke gebruik van lichamen. De studenten werken er met gebalsemde lichaamsdelen die een jaar of twee meegaan. Zo wordt er ergonomisch omgegaan met lijken. Tot nog toe had de UHasselt plaats voor 60 lichamen. Nu wordt het mortuarium vergroot en uitgebreid met een 'surgical training and research center', een trainings- en onderzoekscentrum voor chirurgen met ruimte voor 30 extra lichamen. Het is de bedoeling dat - vooral jonge - chirurgen kunnen oefenen op die lichamen: ze kunnen nieuwe of geëvolueerde chirurgische technieken of nieuwe types implantaten uitproberen. Er zal ook niet langer louter gewerkt worden met gebalsemde lichamen, maar ook met verse kadavers. Eerst komen de orthopedisch chirurgen aan de beurt, later komen daar nog de neurochirurgen en de hart-, vaat- en darmchirurgen bij. Zowel artsen van Jessa als van ZOL zullen er mogen komen oefenen, maar de oefenruimte zal ook beschikbaar zijn voor artsen van andere regionale ziekenhuizen.