Dr. Johan Vijgen en Dr. Pieter Koopman, elektrofysiologen van het Hartcentrum Hasselt, zijn de cardiologen die in het Jessa Ziekenhuis de eerste procedure met de nieuwe katheterisatietechniek uitvoerden. Dr. Vijgen: "De laserballon hartkatheter is een ongelooflijk interessante, nieuwe technologie voor de behandeling van patiënten met intermitterende, of paroxysmale voorkamerfibrillatie (VKF). We kozen voor de laserballon na beoordeling van de operaties die tot op heden zijn uitgevoerd in Europa, die laten zien dat het veel potentie heeft en wellicht beter is dan bestaande technologieën in het bereiken van een duurzaam normaal hartritme. Dit betekent dat de kans op een heringreep veel lager ligt, waardoor de patiënten niet hoeven worden blootgesteld aan de risico's van een extra operatie. Wij zijn verheugd dat het Jessa Ziekenhuis het eerste is in België dat deze behandeling kan aanbieden aan patiënten met voorkamerfibrillatie."

"De 'laserballon ablatie' is revolutionair op verschillende vlakken", zegt dr. Koopman. "De techniek is efficiënter dan de klassieke behandeling (met tip-electrode catheter), sneller, eenvoudiger en veiliger. We krijgen via de laserballon met endoscoop rechtstreeks zicht op de binnenkant van het hart waar de ablatie uitgevoerd wordt. De inwendige camera stelt ons in staat om doorheen de transparante ballon het te behandelen gebied rechtstreeks te zien en om op de juiste plek heel nauwkeurig laserenergie af te leveren. We zijn hierdoor effectiever en efficiënter in het behandelen van de hartritmestoornis, en we kunnen de hoeveelheid röntgenstraling waaraan de patiënt wordt blootgesteld drastisch verminderen."

Dr. Johan Vijgen en Dr. Pieter Koopman, elektrofysiologen van het Hartcentrum Hasselt, zijn de cardiologen die in het Jessa Ziekenhuis de eerste procedure met de nieuwe katheterisatietechniek uitvoerden. Dr. Vijgen: "De laserballon hartkatheter is een ongelooflijk interessante, nieuwe technologie voor de behandeling van patiënten met intermitterende, of paroxysmale voorkamerfibrillatie (VKF). We kozen voor de laserballon na beoordeling van de operaties die tot op heden zijn uitgevoerd in Europa, die laten zien dat het veel potentie heeft en wellicht beter is dan bestaande technologieën in het bereiken van een duurzaam normaal hartritme. Dit betekent dat de kans op een heringreep veel lager ligt, waardoor de patiënten niet hoeven worden blootgesteld aan de risico's van een extra operatie. Wij zijn verheugd dat het Jessa Ziekenhuis het eerste is in België dat deze behandeling kan aanbieden aan patiënten met voorkamerfibrillatie." "De 'laserballon ablatie' is revolutionair op verschillende vlakken", zegt dr. Koopman. "De techniek is efficiënter dan de klassieke behandeling (met tip-electrode catheter), sneller, eenvoudiger en veiliger. We krijgen via de laserballon met endoscoop rechtstreeks zicht op de binnenkant van het hart waar de ablatie uitgevoerd wordt. De inwendige camera stelt ons in staat om doorheen de transparante ballon het te behandelen gebied rechtstreeks te zien en om op de juiste plek heel nauwkeurig laserenergie af te leveren. We zijn hierdoor effectiever en efficiënter in het behandelen van de hartritmestoornis, en we kunnen de hoeveelheid röntgenstraling waaraan de patiënt wordt blootgesteld drastisch verminderen."