Dat concludeert BDO Accountants en Adviseurs in zijn financiële stresstest op basis van de jaarverslagen van 66 algemene ziekenhuizen. Volgens de test staat het in Geleen en Heerlen gevestigde Zuyderland Medisch Centrum er heel slecht voor. Dat komt omdat het Limburgse ziekenhuis net een fusie heeft doorlopen. Het Zuyderlandziekenhuis kondigde eerder al een bezuinigingsoperatie aan. Investeringen worden uitgesteld en personeel aan de deur gezet.

Fusies en verbouwingen

Een analyse toont overigens aan dat net fusies en verbouwingen een zware hypotheek leggen op de kosten die het ziekenhuis heeft. Men lost dat heel vaak op door banen te schrappen en investeringen uit te stellen. Schrijnend is het overigens dat de stresstest ook uitwijst dat maar liefst zes ziekenhuizen er na een fusie slechter voorstaan dan voor de fusie.

Het resultaat van alle algemene ziekenhuizen samen was vorig jaar 217 miljoen euro. Dat is 33 miljoen euro minder dan een jaar eerder. Grotere ziekenhuizen noteren weliswaar stijgende omzetten, maar halen wel lagere resultaten door de dalende marges. De solvabiliteit van de ziekenhuizen is er wel op verbeterd, maar dat is dan ook het enige goede nieuws want de financiële situatie waarin de ziekenhuizen zich nu bevinden laat weinig marge voor investering en innovatie.

In het regeerakkoord hebben de VVD, CDA, D66 en ChristenUnie afgesproken dat er in deze legislatuur nog 40 miljoen wordt geïnvesteerd in eHealth. Maar tegelijkertijd moet er ook in de thuiszorg, de geestelijke gezondheidszorg en de ziekenhuizen bijkomend 2 miljard euro bespaard worden.

Dat concludeert BDO Accountants en Adviseurs in zijn financiële stresstest op basis van de jaarverslagen van 66 algemene ziekenhuizen. Volgens de test staat het in Geleen en Heerlen gevestigde Zuyderland Medisch Centrum er heel slecht voor. Dat komt omdat het Limburgse ziekenhuis net een fusie heeft doorlopen. Het Zuyderlandziekenhuis kondigde eerder al een bezuinigingsoperatie aan. Investeringen worden uitgesteld en personeel aan de deur gezet.Fusies en verbouwingenEen analyse toont overigens aan dat net fusies en verbouwingen een zware hypotheek leggen op de kosten die het ziekenhuis heeft. Men lost dat heel vaak op door banen te schrappen en investeringen uit te stellen. Schrijnend is het overigens dat de stresstest ook uitwijst dat maar liefst zes ziekenhuizen er na een fusie slechter voorstaan dan voor de fusie.Het resultaat van alle algemene ziekenhuizen samen was vorig jaar 217 miljoen euro. Dat is 33 miljoen euro minder dan een jaar eerder. Grotere ziekenhuizen noteren weliswaar stijgende omzetten, maar halen wel lagere resultaten door de dalende marges. De solvabiliteit van de ziekenhuizen is er wel op verbeterd, maar dat is dan ook het enige goede nieuws want de financiële situatie waarin de ziekenhuizen zich nu bevinden laat weinig marge voor investering en innovatie.In het regeerakkoord hebben de VVD, CDA, D66 en ChristenUnie afgesproken dat er in deze legislatuur nog 40 miljoen wordt geïnvesteerd in eHealth. Maar tegelijkertijd moet er ook in de thuiszorg, de geestelijke gezondheidszorg en de ziekenhuizen bijkomend 2 miljard euro bespaard worden.