Ongeveer een jaar na de ziekenhuizen van de Gasthuiszusters Antwerpen (GZA) opteert nu ook het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen ervoor om het systeemtoezicht door de Vlaamse zorginspectie te laten gebeuren. Ze zeggen dus vanaf 2022 de JCI-accreditatie vaarwel.
Aan de beslissing, zo laat het Antwerpse netwerk weten, ging een uitgebreide interne evaluatie vooraf. "Hiermee neemt ZNA het heft meer in eigen handen", zo luidt het in een perscommuniqué. Het ziekenhuis benadrukt natuurlijk wel vast te houden "aan hoge kwaliteitsnormen, aangepast aan de context van de Belgische zorgsector. Zo sluiten we wel beter aan bij de ambities en verwachtingen van zowel patiënten als zorgverleners dan met een JCI-accreditatie."
Cadix
Bijkomende reden is dat de hernieuwing van de JCI-accreditatie in 2022 "opnieuw heel wat extra inspanning zou vergen van de medewerkers. Terwijl ZNA volgend jaar ook het nieuwe Cadix-ziekenhuis en een elektronisch patiëntendossier in gebruik neemt."
Conferentie
Wouter De Ploey, CEO van ZNA, voegt er wel aan toe dat dankzij de JCI-accreditatie een grote stap voorwaarts werd gezet inzake kwaliteit en patiëntveiligheid. "De erkenning bewijst dat de zorg bij ZNA aan de hoogste standaarden voldoet. De inspanningen om deze processen in te voeren, waren van goudwaarde bij de aanpak van de coronacrisis", aldus De Ploey.
Behalve de Antwerpse ZNA- en GZA-ziekenhuizen stopte ook het UZ Gent vorig jaar de klassieke manier van accrediteren.
ZNA en GZA organiseren overigens op 4 februari een virtuele conferentie over het kwaliteitsbeleid (www.kwaliteitleeft.be).
Aan de beslissing, zo laat het Antwerpse netwerk weten, ging een uitgebreide interne evaluatie vooraf. "Hiermee neemt ZNA het heft meer in eigen handen", zo luidt het in een perscommuniqué. Het ziekenhuis benadrukt natuurlijk wel vast te houden "aan hoge kwaliteitsnormen, aangepast aan de context van de Belgische zorgsector. Zo sluiten we wel beter aan bij de ambities en verwachtingen van zowel patiënten als zorgverleners dan met een JCI-accreditatie." Bijkomende reden is dat de hernieuwing van de JCI-accreditatie in 2022 "opnieuw heel wat extra inspanning zou vergen van de medewerkers. Terwijl ZNA volgend jaar ook het nieuwe Cadix-ziekenhuis en een elektronisch patiëntendossier in gebruik neemt."Wouter De Ploey, CEO van ZNA, voegt er wel aan toe dat dankzij de JCI-accreditatie een grote stap voorwaarts werd gezet inzake kwaliteit en patiëntveiligheid. "De erkenning bewijst dat de zorg bij ZNA aan de hoogste standaarden voldoet. De inspanningen om deze processen in te voeren, waren van goudwaarde bij de aanpak van de coronacrisis", aldus De Ploey.Behalve de Antwerpse ZNA- en GZA-ziekenhuizen stopte ook het UZ Gent vorig jaar de klassieke manier van accrediteren.ZNA en GZA organiseren overigens op 4 februari een virtuele conferentie over het kwaliteitsbeleid (www.kwaliteitleeft.be).