Het Riziv bekijkt of het een paar nieuwe methoden in een conventie kan opnemen die het aanbod van donornieren voor transplantatie vergroten. Op de Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen werd onlangs hieraan een presentatie gewijd, vertelt Reinier Hueting (Kartel/ASGB).
"Nieren van oudere mensen of mensen met polypathologie hebben de neiging om snel te deterioreren. In België worden deze nieren wegens hun gebrek aan kwaliteit vaak geweigerd voor transplantatie. Door de techniek van hypotherme machineperfusie is het wel mogelijk de kwaliteit langer te verzekeren, " leerde dokter Hueting uit de uiteenzetting.
Vroeger doneerde België die nieren - die niet beantwoorden aan de kwaliteitscriterie van de Belgische transplantatiecentra - aan Eurotransplant. In ruil daarvoor kreeg het dan bonuspunten die België later kon inruilen tegen nieren van betere kwaliteit - zo weet dokter Hueting.
Maar Eurotransplant veranderde zijn regels. Het inruilen van nieren is nu nog enkel mogelijk binnen dezelfde kwaliteitscategorie.
De hypotherme machineperfusie zorgt dat meer donornieren die in de centra aankomen nog aan de kwaliteitscriteria voldoen en zou dus meer donornieren beschikbaar maken.
Levende donors
Een andere techniek is aferese van niet-bloedgroepcompatibele donornieren. Deze techniek wordt gebruikt bij nieren van levende donors.
Vaak zijn het verwante personen die levend een donornier ter beschikking stellen. De weefselcompatibiliteit kan goed zijn maar het familielid heeft misschien geen compatibele bloedgroep.
Aferese is een techniek om de bloedcellen van de donor te verwijderen, vertelt Hueting. Waardoor er ook van een levende nierdonors meer bruikbare nieren voor transplantatie beschikbaar komen.
In België is het systeem van levende nierdonors niet zo goed ingeburgerd. Het Riziv zou het invoeren van de nieuwe techniek willen laten samengaan met een campagne om deze mogelijkheid beter bekend te maken.
De bedoeling is om beide technieken op te nemen in een Riziv-conventie met de transplantatiecentra. De transplantatie zelf gebeurt wel in universitaire ziekenhuizen maar de afname van nieren kan in alle ziekenhuizen plaatsvinden.
"Het voorbije jaren waren er door covid minder donornieren beschikbaar. Er werden minder niet-covidpatiënten in ziekenhuizen opgenomen - sommige ziekenhuisafdelingen sloten voor lange tijd hun deuren", weet Hueting.
De invoering van deze nieuwe technieken moet het systeem van niertransplantatie in ons land verder verbeteren - internationaal scoort België hier in het algemeen toch goed.
"Nieren van oudere mensen of mensen met polypathologie hebben de neiging om snel te deterioreren. In België worden deze nieren wegens hun gebrek aan kwaliteit vaak geweigerd voor transplantatie. Door de techniek van hypotherme machineperfusie is het wel mogelijk de kwaliteit langer te verzekeren, " leerde dokter Hueting uit de uiteenzetting. Vroeger doneerde België die nieren - die niet beantwoorden aan de kwaliteitscriterie van de Belgische transplantatiecentra - aan Eurotransplant. In ruil daarvoor kreeg het dan bonuspunten die België later kon inruilen tegen nieren van betere kwaliteit - zo weet dokter Hueting. Maar Eurotransplant veranderde zijn regels. Het inruilen van nieren is nu nog enkel mogelijk binnen dezelfde kwaliteitscategorie. De hypotherme machineperfusie zorgt dat meer donornieren die in de centra aankomen nog aan de kwaliteitscriteria voldoen en zou dus meer donornieren beschikbaar maken. Levende donorsEen andere techniek is aferese van niet-bloedgroepcompatibele donornieren. Deze techniek wordt gebruikt bij nieren van levende donors. Vaak zijn het verwante personen die levend een donornier ter beschikking stellen. De weefselcompatibiliteit kan goed zijn maar het familielid heeft misschien geen compatibele bloedgroep. Aferese is een techniek om de bloedcellen van de donor te verwijderen, vertelt Hueting. Waardoor er ook van een levende nierdonors meer bruikbare nieren voor transplantatie beschikbaar komen. In België is het systeem van levende nierdonors niet zo goed ingeburgerd. Het Riziv zou het invoeren van de nieuwe techniek willen laten samengaan met een campagne om deze mogelijkheid beter bekend te maken. De bedoeling is om beide technieken op te nemen in een Riziv-conventie met de transplantatiecentra. De transplantatie zelf gebeurt wel in universitaire ziekenhuizen maar de afname van nieren kan in alle ziekenhuizen plaatsvinden. "Het voorbije jaren waren er door covid minder donornieren beschikbaar. Er werden minder niet-covidpatiënten in ziekenhuizen opgenomen - sommige ziekenhuisafdelingen sloten voor lange tijd hun deuren", weet Hueting. De invoering van deze nieuwe technieken moet het systeem van niertransplantatie in ons land verder verbeteren - internationaal scoort België hier in het algemeen toch goed.