Het experiment is op dit moment voorbehouden bij operaties waarbij een totale knieprothese wordt geplaatst. "Wegwerpinstrumenten gebruiken, het klinkt niet ecologisch. Toch is het dat wel", vertelt dr. Erik Vanlommel. Hij haalt aan dat de beslissing een zeer interessante ecologische component heeft: bij het gebruik van traditioneel materiaal moet, na de operatie, een hele weg afgelegd worden voor hersterilisatie. Dat vraagt veel verbruik van water en reinigingsproducten. "Uit een studie bij Amerikaanse ziekenhuizen die al met instrumenten voor eenmalig gebruik werken, blijkt dat zij 3% minder CO² uitstoten dan ziekenhuizen die het materiaal hersteriliseren."

"Ziekenhuizen winnen ook heel wat tijd doordat hersterilisatie niet nodig is en de onderdelen van het materiaal nadien niet teruggelegd moeten worden in ingewikkelde sets. Dat kan soms een hele legpuzzel zijn."

"De operatie zal ook eenvoudiger en sneller verlopen", vervolgt dr. Vanlommel. "Aangezien we de instrumenten eenmalig gebruiken, is er een gewaarborgde kwaliteit en is het materiaal zelfs accurater dan herbruikbare instrumenten. De eenmalige instrumenten worden daarnaast kant-en-klaar aangeboden, terwijl traditioneel materiaal na de sterilisatie onderdeel per onderdeel in de operatiekamer aankomt. Er is dan altijd nog wat montagewerk nodig. De operatie kan dankzij de eenmalige instrumenten meteen beginnen en er zijn minder kansen op fouten of onnauwkeurigheden doordat er minder materiaal is om mee te werken. Vlottere ingrepen zijn ook in het voordeel van de patiënt. Ze zorgen ervoor dat de kans op wondinfecties lager zal zijn."

Bovendien zou er ook een voordeel zijn voor de operatieverpleegkundigen die niet langer zullen moeten sleuren met zware dozen traditioneel materiaal.

Volgens dokter Vanlommel zouden deze operaties door alle voordelen ook budgettair voordelig zijn. Het eindresultaat blijft hetzelfde.

Het project loopt samen met firma Depuy.

Het experiment is op dit moment voorbehouden bij operaties waarbij een totale knieprothese wordt geplaatst. "Wegwerpinstrumenten gebruiken, het klinkt niet ecologisch. Toch is het dat wel", vertelt dr. Erik Vanlommel. Hij haalt aan dat de beslissing een zeer interessante ecologische component heeft: bij het gebruik van traditioneel materiaal moet, na de operatie, een hele weg afgelegd worden voor hersterilisatie. Dat vraagt veel verbruik van water en reinigingsproducten. "Uit een studie bij Amerikaanse ziekenhuizen die al met instrumenten voor eenmalig gebruik werken, blijkt dat zij 3% minder CO² uitstoten dan ziekenhuizen die het materiaal hersteriliseren.""Ziekenhuizen winnen ook heel wat tijd doordat hersterilisatie niet nodig is en de onderdelen van het materiaal nadien niet teruggelegd moeten worden in ingewikkelde sets. Dat kan soms een hele legpuzzel zijn.""De operatie zal ook eenvoudiger en sneller verlopen", vervolgt dr. Vanlommel. "Aangezien we de instrumenten eenmalig gebruiken, is er een gewaarborgde kwaliteit en is het materiaal zelfs accurater dan herbruikbare instrumenten. De eenmalige instrumenten worden daarnaast kant-en-klaar aangeboden, terwijl traditioneel materiaal na de sterilisatie onderdeel per onderdeel in de operatiekamer aankomt. Er is dan altijd nog wat montagewerk nodig. De operatie kan dankzij de eenmalige instrumenten meteen beginnen en er zijn minder kansen op fouten of onnauwkeurigheden doordat er minder materiaal is om mee te werken. Vlottere ingrepen zijn ook in het voordeel van de patiënt. Ze zorgen ervoor dat de kans op wondinfecties lager zal zijn."Bovendien zou er ook een voordeel zijn voor de operatieverpleegkundigen die niet langer zullen moeten sleuren met zware dozen traditioneel materiaal.Volgens dokter Vanlommel zouden deze operaties door alle voordelen ook budgettair voordelig zijn. Het eindresultaat blijft hetzelfde.Het project loopt samen met firma Depuy.