De virtual realitybril is aan volle expansie bezig. Zo experimenteert het AZ Maria Middelares met een virtual realitybril om patiënten rustig door de MRI te loodsen. Maar het gebruik van deze bril gaat verder. Belgische ziekenhuizen kijken nu of deze bril, als ondersteuning van hypnose, sedatie kan vervangen. Belgische ziekenhuizen testten de techniek de voorbije maanden volop uit, als alternatief voor narcose.
Hypnose wordt al langer gebruikt om patiënten met minder sedatie doorheen kleine ingrepen te leiden. Een start-up uit Waver, Oncomfort, wil het concept nu verder uitrollen. Twaalf Belgische ziekenhuizen - en niet van de kleinste - proberen de technologie uit. Het zou de patiënten afleiden van de pijn en bepaalde ingrepen faciliteren. Denken we maar aan het plaatsen van een catheder.
De VR-bril heeft heel veel voordelen, zeker ook omdat de patiënt zelf kan kiezen welke beelden voor hem rustgevend werken. Voor de ene is dat een zwemmende walvis, voor een andere is dat een ruisend bos of de zee. De VR-bril - ook deze in Maria Middelares - wordt niet alleen tijdens de procedure ingezet, maar ook voor de ingreep. Zo komen patiënten veel meer ontspannen de behandelruimte binnen en wordt hun angst onderdrukt.
Het gebruik van de VR-bril heeft zijn limieten. Zo mag de duur van de ingreep niet te lang zijn en komen niet alle ingrepen in aanmerking.
Hypnose wordt al langer gebruikt om patiënten met minder sedatie doorheen kleine ingrepen te leiden. Een start-up uit Waver, Oncomfort, wil het concept nu verder uitrollen. Twaalf Belgische ziekenhuizen - en niet van de kleinste - proberen de technologie uit. Het zou de patiënten afleiden van de pijn en bepaalde ingrepen faciliteren. Denken we maar aan het plaatsen van een catheder. De VR-bril heeft heel veel voordelen, zeker ook omdat de patiënt zelf kan kiezen welke beelden voor hem rustgevend werken. Voor de ene is dat een zwemmende walvis, voor een andere is dat een ruisend bos of de zee. De VR-bril - ook deze in Maria Middelares - wordt niet alleen tijdens de procedure ingezet, maar ook voor de ingreep. Zo komen patiënten veel meer ontspannen de behandelruimte binnen en wordt hun angst onderdrukt.Het gebruik van de VR-bril heeft zijn limieten. Zo mag de duur van de ingreep niet te lang zijn en komen niet alle ingrepen in aanmerking.