Het Agentschap Zorg en Gezondheid zette de quota voor de vaccinaties voor de komende weken op laatjevaccineren.be.

Volgens de quota zouden volgende week tussen de 3.500 en de 4.000 eerste doses van het Moderna-vaccin kunnen worden toegediend, en bijna 10.000 herhalingsdoses. In de week van 22 februari zouden er 13.000 eerste en twee doses kunnen worden gegeven - maar dat is nog een voorlopige prognose. De leveringen moeten nog bevestigd worden.

De quota van het AstraZeneca-vaccin tellen op tot 12.500 in totaal, gepland voor de week van 15 februari. Maar dat is zonder de 13 'hub-ziekenhuizen' die vaccins van Pfizer aangeleverd krijgen. Die staan nog niet in de lijst.

Op het moment dat we dit schreven stond er ook nog geen nieuw bestand met quota voor de Pfizer-vaccins op de website.

Zorgnet-Icuro betreurde vorige week in felle bewoordingen het stopzetten van de 'nieuwe' vaccinaties tegen covid. Alleen tweede doses konden deze week in de ziekenhuizen worden toegediend.

Die stopzetting zou te maken hebben gehad met bevoorradingsproblemen. De doses die men in reserve had, had men nodig voor de herhalingsdosis.

Zorgnet-Icuro betreurde ook het gebrek aan transparantie wat betreft het precieze aantal vaccins dat in België wordt geleverd en dat nog in voorraad is.

Als gevolg van het advies van de Hoge Gezondheidsraad zijn de vaccins van Pfizer en Moderna voorlopig gereserveerd voor mensen van 56 jaar en ouder. De HGR oordeelt immers dat het AstraZeneca-vaccin beter alleen wordt gebruikt bij mensen tot 55 jaar. Deze laatste groep was in de trials met het vaccin ondervertegenwoordigd. Uitspraken over de bruikbaarheid van het vaccin in deze leeftijdsgroepen zouden dus niet op directe klinische resultaten berusten.

Maar tegen het gebruik van het AstraZeneca-vaccin in de ziekenhuizen rijst er wel verzet. De artsensyndicaten ASGB en BVAS, bijvoorbeeld, lieten in een gezamenlijke persmededeling deze week verstaan dat de vaccinaties voor hen moeten worden voortgezet met de oorspronkelijke schema's van één vaccin per ziekenhuis.

Zorgverleners vinden klaarblijkelijk dat, wanneer ze in contact komen met (covid)patiënten, ze recht hebben op de betere bescherming die een Pfizer- of Moderna-vaccin zouden bieden.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid zette de quota voor de vaccinaties voor de komende weken op laatjevaccineren.be. Volgens de quota zouden volgende week tussen de 3.500 en de 4.000 eerste doses van het Moderna-vaccin kunnen worden toegediend, en bijna 10.000 herhalingsdoses. In de week van 22 februari zouden er 13.000 eerste en twee doses kunnen worden gegeven - maar dat is nog een voorlopige prognose. De leveringen moeten nog bevestigd worden.De quota van het AstraZeneca-vaccin tellen op tot 12.500 in totaal, gepland voor de week van 15 februari. Maar dat is zonder de 13 'hub-ziekenhuizen' die vaccins van Pfizer aangeleverd krijgen. Die staan nog niet in de lijst.Op het moment dat we dit schreven stond er ook nog geen nieuw bestand met quota voor de Pfizer-vaccins op de website.Zorgnet-Icuro betreurde vorige week in felle bewoordingen het stopzetten van de 'nieuwe' vaccinaties tegen covid. Alleen tweede doses konden deze week in de ziekenhuizen worden toegediend.Die stopzetting zou te maken hebben gehad met bevoorradingsproblemen. De doses die men in reserve had, had men nodig voor de herhalingsdosis.Zorgnet-Icuro betreurde ook het gebrek aan transparantie wat betreft het precieze aantal vaccins dat in België wordt geleverd en dat nog in voorraad is.Als gevolg van het advies van de Hoge Gezondheidsraad zijn de vaccins van Pfizer en Moderna voorlopig gereserveerd voor mensen van 56 jaar en ouder. De HGR oordeelt immers dat het AstraZeneca-vaccin beter alleen wordt gebruikt bij mensen tot 55 jaar. Deze laatste groep was in de trials met het vaccin ondervertegenwoordigd. Uitspraken over de bruikbaarheid van het vaccin in deze leeftijdsgroepen zouden dus niet op directe klinische resultaten berusten.Maar tegen het gebruik van het AstraZeneca-vaccin in de ziekenhuizen rijst er wel verzet. De artsensyndicaten ASGB en BVAS, bijvoorbeeld, lieten in een gezamenlijke persmededeling deze week verstaan dat de vaccinaties voor hen moeten worden voortgezet met de oorspronkelijke schema's van één vaccin per ziekenhuis.Zorgverleners vinden klaarblijkelijk dat, wanneer ze in contact komen met (covid)patiënten, ze recht hebben op de betere bescherming die een Pfizer- of Moderna-vaccin zouden bieden.