Het is alsof alle ziekenhuizen tot inzicht zijn gekomen. Wie kinderen wil behandelen, kan dat beter op een kindvriendelijke manier doen. Het spaart stress en tijd. Zo heeft ook het AZ Turnhout twee elektrische autootjes in dienst genomen, waar de kinderen zelf achter het stuur mogen zitten. Aan boord van een mini-Mercedes of een witte landrover - compleet met lichten, toeter en een radio die kinderliedjes afspeelt - is de tocht naar een onderzoek een hele belevenis. De elektrische wagentjes worden met een afstandsbediening bestuurd door het ziekenhuispersoneel.

"Het is veel aangenamer in zo'n autootje dan in een ziekenhuisbed of een rolwagen", zegt Ann Van den Bossche, hoofdverpleegkundige pediatrie. "De auto zorgt ervoor dat kinderen blij en afgeleid naar het onderzoek vertrekken. Het neemt hun stress weg. En wanneer ouders hun kind blij zien vertrekken, zorgt dat er ook voor dat zij zich iets geruster voelen. Mocht het onderzoek wat zijn tegengevallen, dan zijn de kinderen nadien snel weer opgefleurd door de leuke rit terug naar de afdeling."

De CliniCars zijn een initiatief van de vzw Vlaamse Kinderliga.

Het is alsof alle ziekenhuizen tot inzicht zijn gekomen. Wie kinderen wil behandelen, kan dat beter op een kindvriendelijke manier doen. Het spaart stress en tijd. Zo heeft ook het AZ Turnhout twee elektrische autootjes in dienst genomen, waar de kinderen zelf achter het stuur mogen zitten. Aan boord van een mini-Mercedes of een witte landrover - compleet met lichten, toeter en een radio die kinderliedjes afspeelt - is de tocht naar een onderzoek een hele belevenis. De elektrische wagentjes worden met een afstandsbediening bestuurd door het ziekenhuispersoneel. "Het is veel aangenamer in zo'n autootje dan in een ziekenhuisbed of een rolwagen", zegt Ann Van den Bossche, hoofdverpleegkundige pediatrie. "De auto zorgt ervoor dat kinderen blij en afgeleid naar het onderzoek vertrekken. Het neemt hun stress weg. En wanneer ouders hun kind blij zien vertrekken, zorgt dat er ook voor dat zij zich iets geruster voelen. Mocht het onderzoek wat zijn tegengevallen, dan zijn de kinderen nadien snel weer opgefleurd door de leuke rit terug naar de afdeling." De CliniCars zijn een initiatief van de vzw Vlaamse Kinderliga.