Op 4 december vorig jaar publiceerde het Belgisch Staatsblad het Koninklijk Besluit van 19 november 2024 dat de voorwaarden vaststelt waarop gynaecologen die deelnemen aan de medische wachtdienst in de MIC-afdeling van een kraaminrichting recht hebben op een forfaitair permanentiehonorarium. De algemene ziekenhuizen kregen begin deze maand een omzendbrief waarin hen wordt uitgelegd hoe ze te werk moeten gaan bij de implementatie van het KB dat geldt sinds 1 februari.

Om in aanmerking te komen voor de permanentiehonoraria moet er aan een aantal voorwaarden worden voldaan:

  • De nachtdienst vindt plaats in een ziekenhuis met een erkende functie regionale perinatale zorg (P*-functie)
  • De permanente fysieke aanwezigheid tijdens de nacht (tussen 20 en 8 uur) wordt verzekerd door één van de volgende zorgverstrekkers:
  • Een erkende arts-specialist in de gynaecologie-verloskunde, ervaren in het volgen van hoogrisicozwangerschappen en voltijds verbonden aan het ziekenhuis
  • Een arts-specialist in opleiding in de gynaecologie-verloskunde die al minstens drie jaar specialisatie beëindigd heeft, waarvan minstens één jaar ervaring met hoogrisicozwangerschappen
  • Een erkende arts-specialist in de gynaecologie-verloskunde

In de twee laatste gevallen is het forfaitair permanentiehonorarium enkel verschuldigd indien een erkend arts-specialist in de gynaecologie-verloskunde, ervaren in het volgen van hoogrisicozwangerschappen, permanent oproepbaar is en zich bij elke oprep fysiek naar de MIC-afdeling kan begeven.

Het forfaitair permanentiehonorarium bedraagt 356,89 euro per nacht en is verschuldigd ongeacht het aantal artsen (van wacht) die aanwezig waren tijdens die nacht. Het behoort tot de taken van de hoofdarts om de dagen te registreren waarop de wachtdienst wel en niet verzekerd werd en welke gynaecologen er aanwezig waren. De registratie moet gebeuren op het einde van elk trimester en ten laatste op de laatste dag van het volgende trimester. De forfaitaire permanentiehonoraria worden betaald aan het ziekenhuis of aan de medische raad. De hoofdarts waakt erover dat het geld verdeeld wordt over alle artsen-specialisten die de medische permanentie hebben verzekerd.

Op 4 december vorig jaar publiceerde het Belgisch Staatsblad het Koninklijk Besluit van 19 november 2024 dat de voorwaarden vaststelt waarop gynaecologen die deelnemen aan de medische wachtdienst in de MIC-afdeling van een kraaminrichting recht hebben op een forfaitair permanentiehonorarium. De algemene ziekenhuizen kregen begin deze maand een omzendbrief waarin hen wordt uitgelegd hoe ze te werk moeten gaan bij de implementatie van het KB dat geldt sinds 1 februari.Om in aanmerking te komen voor de permanentiehonoraria moet er aan een aantal voorwaarden worden voldaan:In de twee laatste gevallen is het forfaitair permanentiehonorarium enkel verschuldigd indien een erkend arts-specialist in de gynaecologie-verloskunde, ervaren in het volgen van hoogrisicozwangerschappen, permanent oproepbaar is en zich bij elke oprep fysiek naar de MIC-afdeling kan begeven.Het forfaitair permanentiehonorarium bedraagt 356,89 euro per nacht en is verschuldigd ongeacht het aantal artsen (van wacht) die aanwezig waren tijdens die nacht. Het behoort tot de taken van de hoofdarts om de dagen te registreren waarop de wachtdienst wel en niet verzekerd werd en welke gynaecologen er aanwezig waren. De registratie moet gebeuren op het einde van elk trimester en ten laatste op de laatste dag van het volgende trimester. De forfaitaire permanentiehonoraria worden betaald aan het ziekenhuis of aan de medische raad. De hoofdarts waakt erover dat het geld verdeeld wordt over alle artsen-specialisten die de medische permanentie hebben verzekerd.