"Momenteel wil geen enkele speler uit onze gezondheidszorg - artsensyndicaten, ziekenhuisfederaties, ziekenfondsen, overheden... - aan belang inboeten. Dé boodschap is echter juist dat men bij een hertekening van het landschap best geen rekening houdt met politieke overwegingen. Belangrijk zijn doelstellingen op lange termijn."
Paul d'Otreppe, voorzitter van de Belgische Vereniging van Ziekenhuisdirecteurs (BVZD), stelt immers vast dat we "hoe dan ook geconfronteerd worden met veranderingen. Er is de vergrijzing, de toenemende kosten van medische technologie en ga zo maar door. Juist het vooropstellen van een einddoel laat toe innovaties door te voeren."
29.000 ziekenhuis-CEO's
Het is één van de conclusies die hij trekt uit het 28e congres van de European Association of Hospital Managers (EAHM) dat van 12 tot 14 september in Gent doorging. De BVZD organiseerde het symposium en het werd een overdonderend succes. Paul d'Otreppe: "We hadden 400 CEO's verwacht, het werden er bijna 600 waarvan 70% uit 30 verschillende landen. Er waren delegaties uit China, Singapore, enzoverder. En we maakten kennis met de expertise van professionals die in een totaal andere realiteit leven. Zo was er bijvoorbeeld de voorzitter van een Chinese ziekenhuisvereniging die onlangs een symposium voorzet met ... 29.000 CEO's van Chinese ziekenhuizen."
Het congres leert d'Otreppe ook dat België sterk gehecht is aan het Beveridge-model en de verzorgingsstaat. Het Bismarck-model (met gedecentraliseerde zorg, nvdr) heeft hier minder aanhangers. Paul d'Otreppe: "Vandaag worden we echter geconfronteerd met veranderende modellen (netwerken) en financiering. Er is ook de digitale revolutie. In de praktijk stellen we ons echter tevreden met het huidige model en willen we niet al te veel veranderen. De buitenlandse sprekers nodigden ons uit om ons gezichtsveld te verruimen."
Lange termijn
Belangrijk is om op langere termijn doelen te stellen en te bepalen wat nodig is om innovatie te implementeren. Dat bleek uit de uiteenzetting van dokter Paul Stoffels, vice chairman & chief scientific officer bij Johnson & Johnson. Anders gezegd: welke pathologie moet de volgende 10 à 15 jaar behandeld worden en wat is er nodig om dat te kunnen doen?
Erg onder de indruk was Paul d'Otreppe tot slot van de uiteenzetting van Erik Van Den Eynden (ING Belgium). "Hij waarschuwde dat buitenlandse bedrijven op een bepaald ogenblik veel geld zouden kunnen investeren in de ziekenhuissector. En wat zullen we dan doen?"
Paul d'Otreppe, voorzitter van de Belgische Vereniging van Ziekenhuisdirecteurs (BVZD), stelt immers vast dat we "hoe dan ook geconfronteerd worden met veranderingen. Er is de vergrijzing, de toenemende kosten van medische technologie en ga zo maar door. Juist het vooropstellen van een einddoel laat toe innovaties door te voeren."Het is één van de conclusies die hij trekt uit het 28e congres van de European Association of Hospital Managers (EAHM) dat van 12 tot 14 september in Gent doorging. De BVZD organiseerde het symposium en het werd een overdonderend succes. Paul d'Otreppe: "We hadden 400 CEO's verwacht, het werden er bijna 600 waarvan 70% uit 30 verschillende landen. Er waren delegaties uit China, Singapore, enzoverder. En we maakten kennis met de expertise van professionals die in een totaal andere realiteit leven. Zo was er bijvoorbeeld de voorzitter van een Chinese ziekenhuisvereniging die onlangs een symposium voorzet met ... 29.000 CEO's van Chinese ziekenhuizen."Het congres leert d'Otreppe ook dat België sterk gehecht is aan het Beveridge-model en de verzorgingsstaat. Het Bismarck-model (met gedecentraliseerde zorg, nvdr) heeft hier minder aanhangers. Paul d'Otreppe: "Vandaag worden we echter geconfronteerd met veranderende modellen (netwerken) en financiering. Er is ook de digitale revolutie. In de praktijk stellen we ons echter tevreden met het huidige model en willen we niet al te veel veranderen. De buitenlandse sprekers nodigden ons uit om ons gezichtsveld te verruimen."Belangrijk is om op langere termijn doelen te stellen en te bepalen wat nodig is om innovatie te implementeren. Dat bleek uit de uiteenzetting van dokter Paul Stoffels, vice chairman & chief scientific officer bij Johnson & Johnson. Anders gezegd: welke pathologie moet de volgende 10 à 15 jaar behandeld worden en wat is er nodig om dat te kunnen doen?Erg onder de indruk was Paul d'Otreppe tot slot van de uiteenzetting van Erik Van Den Eynden (ING Belgium). "Hij waarschuwde dat buitenlandse bedrijven op een bepaald ogenblik veel geld zouden kunnen investeren in de ziekenhuissector. En wat zullen we dan doen?"