Ondervoeding is een meer dan gekend probleem, zeker bij ouderen. Geregeld eten is bovendien voor hen niet evident aangezien zij vaak kampen met verlies aan appetijt. Dat kan zijn door hun ziekte, de stress door omgevingsveranderingen (van huis naar ziekenhuis of naar rusthuis) en dan hebben we het nog niet over het 'natuurlijk' verlies van smaak dat leeftijdsgebonden is. Het probleem wordt alleen nog erger gemaakt als het eten wordt 'gekruid' met de slechte smaak van pillen die er, gemalen, doorheen worden gehaald. De gevolgen laten zich niet raden: de patiënt weigert te eten met als consequentie dat ook de therapie niet goed wordt gevolgd want de pillen worden niet meer ingenomen.

Onderzoekers van de CHU in Nice, de universiteit van Nice (Sophia Antipolis) en het Institut du Bien Veillir Korian hebben het probleem nu ernstig genomen en hebben besloten om er een studie aan te wijten. Zij wilden wel eens weten wat er gebeurt met geneesmiddelen die verpletterde pillen, gemengd in voedsel. Zij hebben bovendien de tien vaakst voorgeschreven geneesmiddelen in een groep van rusthuizen onder de loep genomen en hebben de smaaktest gedaan.

16 smaaktesters uit het werkveld van de geriatrie en de gastronomie (onder wie zelfs twee chefs van sterrenrestaurants uit de Michelingids) hebben verschillende geneesmiddelen in verschillende combinaties geproefd, in een gegeleerd mengsel van water en van appelmoes. Ze hebben geproefd, uitgespuugd en vervolgens een cijfer gegeven van 1 tot 10.

Na analyse van de resultaten zijn ze tot de ontdekking gekomen dat zopiclone, clopidogrel en paracetamol de meest bittere smaak aan voedingsstoffen geven. Een mengeling van zes geneesmiddelen (paracetamol, furosemide, levothyroxine, memantine, zopiclone en alprazolam) kreeg de meest 'slechte' beoordeling van 1,5 op 10. Levothyroxine, donepezil en furosemide op zich kregen dan weer een cijfer van 7 of meer op 10. De resultaten van deze studie zullen gepubliceerd worden.

Ondervoeding is een meer dan gekend probleem, zeker bij ouderen. Geregeld eten is bovendien voor hen niet evident aangezien zij vaak kampen met verlies aan appetijt. Dat kan zijn door hun ziekte, de stress door omgevingsveranderingen (van huis naar ziekenhuis of naar rusthuis) en dan hebben we het nog niet over het 'natuurlijk' verlies van smaak dat leeftijdsgebonden is. Het probleem wordt alleen nog erger gemaakt als het eten wordt 'gekruid' met de slechte smaak van pillen die er, gemalen, doorheen worden gehaald. De gevolgen laten zich niet raden: de patiënt weigert te eten met als consequentie dat ook de therapie niet goed wordt gevolgd want de pillen worden niet meer ingenomen. Onderzoekers van de CHU in Nice, de universiteit van Nice (Sophia Antipolis) en het Institut du Bien Veillir Korian hebben het probleem nu ernstig genomen en hebben besloten om er een studie aan te wijten. Zij wilden wel eens weten wat er gebeurt met geneesmiddelen die verpletterde pillen, gemengd in voedsel. Zij hebben bovendien de tien vaakst voorgeschreven geneesmiddelen in een groep van rusthuizen onder de loep genomen en hebben de smaaktest gedaan. 16 smaaktesters uit het werkveld van de geriatrie en de gastronomie (onder wie zelfs twee chefs van sterrenrestaurants uit de Michelingids) hebben verschillende geneesmiddelen in verschillende combinaties geproefd, in een gegeleerd mengsel van water en van appelmoes. Ze hebben geproefd, uitgespuugd en vervolgens een cijfer gegeven van 1 tot 10. Na analyse van de resultaten zijn ze tot de ontdekking gekomen dat zopiclone, clopidogrel en paracetamol de meest bittere smaak aan voedingsstoffen geven. Een mengeling van zes geneesmiddelen (paracetamol, furosemide, levothyroxine, memantine, zopiclone en alprazolam) kreeg de meest 'slechte' beoordeling van 1,5 op 10. Levothyroxine, donepezil en furosemide op zich kregen dan weer een cijfer van 7 of meer op 10. De resultaten van deze studie zullen gepubliceerd worden.