Het UZ Leuven is sinds november bezig met het recycleren van ademkalkpotten die gebruikt worden in het operatiekwartier. Het ziekenhuis wil met het initiatief voorkomen dat jaarlijks ruim 1500 kilogram ademkalk en 180 kilogram kunststof in de verbrandingsoven belanden.
Het Leuvense ziekenhuis laat weten dat het initiatief alvast geslaagd is. "Ons operatiekwartier gebruikt gemiddeld 1.200 kalkpotten per jaar. Met dit recyclageproject tonen we dat ecologische innovatie mogelijk is zonder in te boeten op kwaliteit of veiligheid voor onze patiënten", aldus prof. dr. Steffen Rex, diensthoofd anesthesie in UZ Leuven. "We moedigen andere ziekenhuizen dus aan om ook hun materiaalgebruik in het operatiekwartier onder de loep te nemen".
Bij operaties onder algemene verdoving gebruiken anesthesisten ademkalkpotten. Die absorberen koolstofdioxide uit uitgeademde lucht van patiënten, zodat de patiënt veilig kan blijven ademen.
Circulariteit
Voor het verwerken van de potten is het ziekenhuis een samenwerking aangegaan met een gespecialiseerd bedrijf. Die verwerkt de kunststof onderdelen van de potten tot zuivere polypropeenpellets, waarmee nieuwe materialen in kunststof gemaakt kunnen worden. De ademkalk wordt verwerkt tot bodemverbeteraar, dat gebruikt kan worden in de landbouw.
Het initiatief van het UZ Leuven maakt deel uit van een bredere ontwikkeling binnen de gezondheidszorg om de afvalstroom te verminderen en te verduurzamen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie weegt ziekenhuisafval 1 à 4 kg per bed / per dag. Om dit omlaag te krijgen heeft België zich tijdens COP 26 geëngageerd voor een veerkrachtiger en minder CO2-intensief gezondheidszorgsysteem. Een van de maatregelen is om meer circulariteit in te voeren in de gezondheidszorg, zoals het recycleren van ademkalkpotten.
Het Leuvense ziekenhuis laat weten dat het initiatief alvast geslaagd is. "Ons operatiekwartier gebruikt gemiddeld 1.200 kalkpotten per jaar. Met dit recyclageproject tonen we dat ecologische innovatie mogelijk is zonder in te boeten op kwaliteit of veiligheid voor onze patiënten", aldus prof. dr. Steffen Rex, diensthoofd anesthesie in UZ Leuven. "We moedigen andere ziekenhuizen dus aan om ook hun materiaalgebruik in het operatiekwartier onder de loep te nemen".Bij operaties onder algemene verdoving gebruiken anesthesisten ademkalkpotten. Die absorberen koolstofdioxide uit uitgeademde lucht van patiënten, zodat de patiënt veilig kan blijven ademen.CirculariteitVoor het verwerken van de potten is het ziekenhuis een samenwerking aangegaan met een gespecialiseerd bedrijf. Die verwerkt de kunststof onderdelen van de potten tot zuivere polypropeenpellets, waarmee nieuwe materialen in kunststof gemaakt kunnen worden. De ademkalk wordt verwerkt tot bodemverbeteraar, dat gebruikt kan worden in de landbouw. Het initiatief van het UZ Leuven maakt deel uit van een bredere ontwikkeling binnen de gezondheidszorg om de afvalstroom te verminderen en te verduurzamen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie weegt ziekenhuisafval 1 à 4 kg per bed / per dag. Om dit omlaag te krijgen heeft België zich tijdens COP 26 geëngageerd voor een veerkrachtiger en minder CO2-intensief gezondheidszorgsysteem. Een van de maatregelen is om meer circulariteit in te voeren in de gezondheidszorg, zoals het recycleren van ademkalkpotten.