Jaarlijks worden 8.500 tot 9.000 nieuwe gevallen van dikkedarmkanker vastgesteld in België. Dikkedarmkanker is in België de derde meest voorkomende kanker bij mannen, en bij vrouwen is het na borstkanker zelfs de meest voorkomende vorm van kanker.
Bij 1 op 3 patiënten met dikkedarmkanker bevindt de tumor zich in het rectum, of endeldarm, het laatste deel van de dikke darm. De behandeling bestaat uit het chirurgisch verwijderen van de endeldarm, al dan niet na een behandeling met radio- of chemotherapie.
Technologische vooruitgang
"Vroeger gebeurde de operatie via een snede in de buik. Dankzij de technologische vooruitgang is het mogelijk om de ingreep via laparoscopie of kijkoperatie uit te voeren. Maar ook deze techniek is aan vernieuwing toe", vertelt dr. Niels Komen. Hij versterkt sinds november 2015 het team abdominale heelkunde van het UZA. Samen met dr. Sylvie Van den Broeck staat hij in voor de chirurgische behandeling van rectumtumoren via de Transanale Totale Mesorectale Excisie (TaTME). Deze innovatieve ingreep waarbij de ingreep via de anus verloopt, wordt sinds enkele jaren uitgevoerd in verschillende ziekenhuizen in de wereld, en wint sterk aan draagvlak omwille van de goede resultaten. "Als universitair ziekenhuis willen we deze innovatieve techniek, waarmee we een betere behandeling en functionaliteit voor de patiënt nastreven, ook in de Antwerpse regio aanbieden."

Tumor verwijderen via natuurlijke opening

"De bedoeling is om de endeldarm met de tumor en het rondliggend vet met daarin de lymfeklieren te verwijderen. De moeilijkheid zit in het vrijmaken van de endeldarm van omliggende organen en weefsels zonder de zenuwen te beschadigen. Dat kan immers tot problemen met de ontlasting of de seksuele functies leiden. Bovendien is het doornemen van de endeldarm vaak moeilijk door een gebrek aan ruimte in het klein bekken. Vooral bij mannen is dit lastig, zeker als er sprake is van obesitas" , lichten dr. Van den Broeck en dr. Komen toe.

"De nieuwe techniek TaTME, een vorm van NOTES (Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery) laat toe om de endeldarm door de anus te verwijderen en buiten het lichaam door te nemen. Zo kan de chirurg beter de moeilijk bereikbare delen van de endeldarm verwijderen. Het is op deze manier ook niet langer nodig om de endeldarm door te nemen met een stapler. Hierdoor willen we het risico op darmlekkage na de operatie verlagen."

ww.uza.be

Jaarlijks worden 8.500 tot 9.000 nieuwe gevallen van dikkedarmkanker vastgesteld in België. Dikkedarmkanker is in België de derde meest voorkomende kanker bij mannen, en bij vrouwen is het na borstkanker zelfs de meest voorkomende vorm van kanker. Bij 1 op 3 patiënten met dikkedarmkanker bevindt de tumor zich in het rectum, of endeldarm, het laatste deel van de dikke darm. De behandeling bestaat uit het chirurgisch verwijderen van de endeldarm, al dan niet na een behandeling met radio- of chemotherapie. Technologische vooruitgang "Vroeger gebeurde de operatie via een snede in de buik. Dankzij de technologische vooruitgang is het mogelijk om de ingreep via laparoscopie of kijkoperatie uit te voeren. Maar ook deze techniek is aan vernieuwing toe", vertelt dr. Niels Komen. Hij versterkt sinds november 2015 het team abdominale heelkunde van het UZA. Samen met dr. Sylvie Van den Broeck staat hij in voor de chirurgische behandeling van rectumtumoren via de Transanale Totale Mesorectale Excisie (TaTME). Deze innovatieve ingreep waarbij de ingreep via de anus verloopt, wordt sinds enkele jaren uitgevoerd in verschillende ziekenhuizen in de wereld, en wint sterk aan draagvlak omwille van de goede resultaten. "Als universitair ziekenhuis willen we deze innovatieve techniek, waarmee we een betere behandeling en functionaliteit voor de patiënt nastreven, ook in de Antwerpse regio aanbieden." Tumor verwijderen via natuurlijke opening "De bedoeling is om de endeldarm met de tumor en het rondliggend vet met daarin de lymfeklieren te verwijderen. De moeilijkheid zit in het vrijmaken van de endeldarm van omliggende organen en weefsels zonder de zenuwen te beschadigen. Dat kan immers tot problemen met de ontlasting of de seksuele functies leiden. Bovendien is het doornemen van de endeldarm vaak moeilijk door een gebrek aan ruimte in het klein bekken. Vooral bij mannen is dit lastig, zeker als er sprake is van obesitas" , lichten dr. Van den Broeck en dr. Komen toe. "De nieuwe techniek TaTME, een vorm van NOTES (Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery) laat toe om de endeldarm door de anus te verwijderen en buiten het lichaam door te nemen. Zo kan de chirurg beter de moeilijk bereikbare delen van de endeldarm verwijderen. Het is op deze manier ook niet langer nodig om de endeldarm door te nemen met een stapler. Hierdoor willen we het risico op darmlekkage na de operatie verlagen."ww.uza.be