De Kamercommissie Volksgezondheid keurde op 26 november een wetsvoorstel 'tot verlenging van bepaalde maatregelen voorzien in de wet van 20 november 2022 houdende maatregelen aangaande de personeelsschaarste in de zorgsector' goed.
Het wetsvoorstel was ingediend door Jan Bertels (Vooruit) en Nathalie Muylle (cd&v). Het werd goedgekeurd met 13 stemmen voor en 4 onthoudingen. Het moet nog door de plenaire Kamer van Volksvertegenwoordigers worden goedgekeurd.
De wet van 20 november 2022
Deze wet voerde een reeks maatregelen in om het aanhoudende personeelstekort in de zorgsector aan te pakken, waaronder maatregelen om gepensioneerden aan te moedigen om opnieuw in de zorgsector aan de slag te gaan.
Zo voorziet de wet dat gepensioneerden genieten van een vrijstelling van de persoonlijke sociale zekerheidsbijdragen op het loon, betaald ingevolge een tewerkstelling als gepensioneerde bij een werkgever uit de zorgsector, en worden de inkomsten hieruit afzonderlijk belast aan een tarief van 33 %. De wet voorziet ook in afwijkingen voor het bekendmaking van het uurrooster en de arbeidstijd voor deze categorie van werkenden.
De specifieke maatregelen voor gepensioneerden die opnieuw in de zorgsector gaan werken, liepen af op 30 september 2024, na aanvankelijk te zijn verlengd bij de wet van 21 december 2023. Aangezien het tekort in de zorgsector echter aanhoudt, beoogt het wetsvoorstel deze maatregelen te verlengen.
Gezien de huidige context van de lopende zaken, konden geen structurele maatregelen genomen worden om het tekort aan personeel in de zorgsector te verhelpen.
Onder 'zorgsector' verstaat deze wet de private en openbare diensten en organisaties voor zorg, opvang en bijstand voor personen, voor oudere personen, voor minderjarigen, voor personen met een handicap en voor kwetsbare personen, met inbegrip van slachtoffers van intra-familiaal geweld.
Verlenging van de maatregelen
De termijn van verlenging varieert naargelang de aard van de maatregelen, maar loopt uiterlijk tot 31 december 2025. De wijzigende wet zelf zal met terugwerkende kracht uitwerking hebben vanaf 30 september 2024.
Eerder stemde ook al de Kamercommissie Sociale Zaken voor dit voorstel.
Update 29/11/24: Donderdagavond heeft ook de plenaire vergadering van de Kamer het wetsvoorstel goedgekeurd.
Het wetsvoorstel was ingediend door Jan Bertels (Vooruit) en Nathalie Muylle (cd&v). Het werd goedgekeurd met 13 stemmen voor en 4 onthoudingen. Het moet nog door de plenaire Kamer van Volksvertegenwoordigers worden goedgekeurd.De wet van 20 november 2022Deze wet voerde een reeks maatregelen in om het aanhoudende personeelstekort in de zorgsector aan te pakken, waaronder maatregelen om gepensioneerden aan te moedigen om opnieuw in de zorgsector aan de slag te gaan. Zo voorziet de wet dat gepensioneerden genieten van een vrijstelling van de persoonlijke sociale zekerheidsbijdragen op het loon, betaald ingevolge een tewerkstelling als gepensioneerde bij een werkgever uit de zorgsector, en worden de inkomsten hieruit afzonderlijk belast aan een tarief van 33 %. De wet voorziet ook in afwijkingen voor het bekendmaking van het uurrooster en de arbeidstijd voor deze categorie van werkenden. De specifieke maatregelen voor gepensioneerden die opnieuw in de zorgsector gaan werken, liepen af op 30 september 2024, na aanvankelijk te zijn verlengd bij de wet van 21 december 2023. Aangezien het tekort in de zorgsector echter aanhoudt, beoogt het wetsvoorstel deze maatregelen te verlengen. Gezien de huidige context van de lopende zaken, konden geen structurele maatregelen genomen worden om het tekort aan personeel in de zorgsector te verhelpen.Onder 'zorgsector' verstaat deze wet de private en openbare diensten en organisaties voor zorg, opvang en bijstand voor personen, voor oudere personen, voor minderjarigen, voor personen met een handicap en voor kwetsbare personen, met inbegrip van slachtoffers van intra-familiaal geweld.Verlenging van de maatregelenDe termijn van verlenging varieert naargelang de aard van de maatregelen, maar loopt uiterlijk tot 31 december 2025. De wijzigende wet zelf zal met terugwerkende kracht uitwerking hebben vanaf 30 september 2024.Eerder stemde ook al de Kamercommissie Sociale Zaken voor dit voorstel.Update 29/11/24: Donderdagavond heeft ook de plenaire vergadering van de Kamer het wetsvoorstel goedgekeurd.