De recente Pano-reportage (vrt) over commerciële woonzorgcentra, heeft de nood aan duidelijke kwaliteitseisen aangetoond. Verso, de overkoepelende organisatie van de commerciële woonzorgcentra, vindt dat er structureel iets moet veranderen. Daarom zijn Verso en haar leden in gesprek met minister Vandeurzen over de kwaliteitsborging in de zorg- en welzijnssectoren.
Verso stelt dat het de rol van de overheid is om deze kwaliteit te bepalen. Het is evident dat de overheid de lat inzake kwaliteitseisen hoog genoeg legt. Tegenover subsidies staan immers noodzakelijke kwaliteitsnormen. Dit impliceert dat de overheid de kwaliteit bewaakt door voldoende personeelsmiddelen, kwalificatievereisten, erkenningen en inspecties. Bovendien moet de overheid ervoor zorgen dat ze dezelfde kwaliteitseisen oplegt aan elke zorgaanbieder op de markt, die voor dienstverlening in zorg en welzijn betaald wordt.
Nieuw statuut voor onbelast bijverdienen ondergraaft kwaliteitsbewaking
Met het oog op de kwaliteitsbewaking vraagt Verso ook een afstemming tussen Vlaanderen en federaal minister van Werk Peeters over de lijst van activiteiten waar onbelast "bijklussen" is toegestaan. Heel wat van de weerhouden activiteiten situeren zich namelijk in Vlaamse zorg- en welzijnssectoren. Volgens de werkgevers in de social profit mag bijklussen de kwaliteit in zorg- en welzijnssectoren niet ondergraven, noch leiden tot oneerlijke concurrentie. Zorg en welzijn is geen lucratieve bezigheid, noch vrijblijvend.
Ann Gaublomme, directeur Verso: "Op Vlaams niveau heeft de minister van Werk onlangs een duidelijke lijst van maatschappelijk relevante activiteiten opgesteld in het kader van het decreet 'wijkwerken'. Deze lijst zal nauwgezet opgevolgd worden door de sociale partners. Dan is het vreemd dat de nieuwe federale "bijkluslijst" de deur opnieuw wagenwijd open lijkt te zetten voor kwaliteitsverlies en concurrentievervalsing in de zorg- en welzijnssectoren."
Verso zal dit dossier verder aankaarten bij de collega's van Unisoc, de federale werkgeversorganisatie voor de social profit, met het oog op de advisering in de Nationale Arbeidsraad.
Verso stelt dat het de rol van de overheid is om deze kwaliteit te bepalen. Het is evident dat de overheid de lat inzake kwaliteitseisen hoog genoeg legt. Tegenover subsidies staan immers noodzakelijke kwaliteitsnormen. Dit impliceert dat de overheid de kwaliteit bewaakt door voldoende personeelsmiddelen, kwalificatievereisten, erkenningen en inspecties. Bovendien moet de overheid ervoor zorgen dat ze dezelfde kwaliteitseisen oplegt aan elke zorgaanbieder op de markt, die voor dienstverlening in zorg en welzijn betaald wordt.Nieuw statuut voor onbelast bijverdienen ondergraaft kwaliteitsbewakingMet het oog op de kwaliteitsbewaking vraagt Verso ook een afstemming tussen Vlaanderen en federaal minister van Werk Peeters over de lijst van activiteiten waar onbelast "bijklussen" is toegestaan. Heel wat van de weerhouden activiteiten situeren zich namelijk in Vlaamse zorg- en welzijnssectoren. Volgens de werkgevers in de social profit mag bijklussen de kwaliteit in zorg- en welzijnssectoren niet ondergraven, noch leiden tot oneerlijke concurrentie. Zorg en welzijn is geen lucratieve bezigheid, noch vrijblijvend.Ann Gaublomme, directeur Verso: "Op Vlaams niveau heeft de minister van Werk onlangs een duidelijke lijst van maatschappelijk relevante activiteiten opgesteld in het kader van het decreet 'wijkwerken'. Deze lijst zal nauwgezet opgevolgd worden door de sociale partners. Dan is het vreemd dat de nieuwe federale "bijkluslijst" de deur opnieuw wagenwijd open lijkt te zetten voor kwaliteitsverlies en concurrentievervalsing in de zorg- en welzijnssectoren."Verso zal dit dossier verder aankaarten bij de collega's van Unisoc, de federale werkgeversorganisatie voor de social profit, met het oog op de advisering in de Nationale Arbeidsraad.