Zorg die elke dag nóg weer een beetje beter wordt: daar gaat het om.. Iedere zorginstelling heeft voorbeelden van verbeteringen die in de praktijk bijdragen aan een hogere kwaliteit van zorg. Door die te delen, leren zorginstellingen van elkaar. Het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ) heeft de aangesloten zorginstellingen gevraagd hun beste verbeteringsinitiatief in te sturen voor de NIAZ Jaarprijs 2017. 57 zorginstellingen namen de handschoen op en selecteerden hun beste voorbeeld. In alle gevallen leidt het voorbeeld aantoonbaar tot een betere kwaliteit van zorg en zijn de professionals enthousiast over de resultaten.

Meer dan 25.000 stemmen

Vervolgens was het woord aan het publiek. De hele maand september is massaal gestemd op de 57 inzendingen: er zijn meer dan 25.000 geldige stemmen uitgebracht. NIAZ-directeur Kees van Dun: " Zorginstellingen hebben intern, aan elkaar én aan hun verzorgingsgebied laten zien hoe trots ze zijn op de bereikte resultaten op het gebied van de kwaliteit en veiligheid in de zorg."

Finale op 21 november

Op 21 november verzorgen de finalisten een presentatie voor een publiek van instellingscontactpersonen, projectleiders en vertegenwoordigers uit het veld. Een vakjury beoordeelt de inzendingen en presentaties op inhoud; het aantal behaalde stemmen telt dan niet meer mee. De winnaar ontvangt een plaquette en een cheque ter waarde van 10.000 euro.

Overzicht van de tien finalisten:

• AZ SINT-LUCAS EN VOLKSKLINIEK: Kwaliteitsdenken bij artsen verhogen aan de hand van een coachingstraject met peers.

• AZ SINT-MAARTEN: Kwaliteitscoaches: van coach tot voelspriet in de praktijk.

• BRAVIS: Continu verbeteren in de genen van het nieuwe Moeder & Kindcentrum

• CANISIUS WILHELMINA ZIEKENHUIS: A-team in CWZ: antibioticaresistentie te lijf.

• ERASMUS MEDISCH CENTRUM: Oncolytica thuis: de behandeling vindt deels thuis plaats, onder regie van het Erasmus MC.

• NOORDWEST ZIEKENHUISGROEP: Integraal kwaliteitsmanagementsysteem inclusief digitaal verbetervolgsysteem.

• REGIONAAL ZIEKENHUIS HEILIG HART TIENEN: VIR-educatie medewerkers, patiënten en bezoekers: meer kennis, betere naleving kwaliteitseisen en minder patiëntveiligheidsincidenten.

• SLINGELAND ZIEKENHUIS: Zorg in Beeld: betere zorg en dalende kosten door patiënt wekelijks medische informatie te geven via iPad en door beeldbelcontact.

• ST. JANS GASTHUIS: Huiskamer voor klinisch opgenomen ouderen bevordert gezondheid en herstel.

• UNIVERSITAIR ZIEKENHUIS GENT: Mobiel leerstation Kwaliteit en veiligheid: van beleid naar praktijk.

Zorg die elke dag nóg weer een beetje beter wordt: daar gaat het om.. Iedere zorginstelling heeft voorbeelden van verbeteringen die in de praktijk bijdragen aan een hogere kwaliteit van zorg. Door die te delen, leren zorginstellingen van elkaar. Het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ) heeft de aangesloten zorginstellingen gevraagd hun beste verbeteringsinitiatief in te sturen voor de NIAZ Jaarprijs 2017. 57 zorginstellingen namen de handschoen op en selecteerden hun beste voorbeeld. In alle gevallen leidt het voorbeeld aantoonbaar tot een betere kwaliteit van zorg en zijn de professionals enthousiast over de resultaten.Meer dan 25.000 stemmenVervolgens was het woord aan het publiek. De hele maand september is massaal gestemd op de 57 inzendingen: er zijn meer dan 25.000 geldige stemmen uitgebracht. NIAZ-directeur Kees van Dun: " Zorginstellingen hebben intern, aan elkaar én aan hun verzorgingsgebied laten zien hoe trots ze zijn op de bereikte resultaten op het gebied van de kwaliteit en veiligheid in de zorg."Finale op 21 novemberOp 21 november verzorgen de finalisten een presentatie voor een publiek van instellingscontactpersonen, projectleiders en vertegenwoordigers uit het veld. Een vakjury beoordeelt de inzendingen en presentaties op inhoud; het aantal behaalde stemmen telt dan niet meer mee. De winnaar ontvangt een plaquette en een cheque ter waarde van 10.000 euro. Overzicht van de tien finalisten:• AZ SINT-LUCAS EN VOLKSKLINIEK: Kwaliteitsdenken bij artsen verhogen aan de hand van een coachingstraject met peers.• AZ SINT-MAARTEN: Kwaliteitscoaches: van coach tot voelspriet in de praktijk.• BRAVIS: Continu verbeteren in de genen van het nieuwe Moeder & Kindcentrum• CANISIUS WILHELMINA ZIEKENHUIS: A-team in CWZ: antibioticaresistentie te lijf.• ERASMUS MEDISCH CENTRUM: Oncolytica thuis: de behandeling vindt deels thuis plaats, onder regie van het Erasmus MC.• NOORDWEST ZIEKENHUISGROEP: Integraal kwaliteitsmanagementsysteem inclusief digitaal verbetervolgsysteem.• REGIONAAL ZIEKENHUIS HEILIG HART TIENEN: VIR-educatie medewerkers, patiënten en bezoekers: meer kennis, betere naleving kwaliteitseisen en minder patiëntveiligheidsincidenten.• SLINGELAND ZIEKENHUIS: Zorg in Beeld: betere zorg en dalende kosten door patiënt wekelijks medische informatie te geven via iPad en door beeldbelcontact.• ST. JANS GASTHUIS: Huiskamer voor klinisch opgenomen ouderen bevordert gezondheid en herstel.• UNIVERSITAIR ZIEKENHUIS GENT: Mobiel leerstation Kwaliteit en veiligheid: van beleid naar praktijk.